Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Олена Дума: із 90 оглянутих експертами картин медведчука - 13 мають культурну цінність

09-05-2024

 

Всі вони будуть передані до Національного художнього музею України для забезпечення збереження культурної спадщини нашої нації. Про це сьогодні, 9 травня, у прямому етері Суспільне.Новини повідомила Голова Агентства з розшуку та менеджменту активів Олена Дума.

Вона розповіла, що оголошення про проведення конкурсу з реалізації картин 17 квітня було опубліковано на офіційному сайті АРМА. 3 травня Комісія завершила прийом заявок щодо участі в Конкурсі. Наразі комісія опрацьовує отримані конкурсантами документи для визначення переможця та невдовзі про нього буде оголошено. 

Водночас, на прохання АРМА Національний художній музей України наразі проводить первинну експертизу арештованих картин медведчука для визначення їх культурної цінності.

“Ми вже отримали попередні дані. Із 264 картин здійснено огляд майже 90, 13 з яких мають таку культурну цінність і ми забезпечимо їх передачу до Національного художнього музею. Вони залишаться надбанням держави назавжди. Тобто таким чином ми забезпечимо збереження культурної спадщини нашої нації”, - повідомила Олена Дума.

Голова Нацагентства додала, що АРМА очікуватиме закінчення первинної експертизи щодо усіх 264 картин для отримання остаточної відповіді щодо кількості картин, які мають культурну цінність для України. За результатами цих експертиз будуть вживатися заходи щодо збереження культурного надбання нації. Картини, які не матимуть в собі таку культурну цінність будуть реалізовані обраним Комісією електронним майданчиком на “Прозорро.Продажі”.

Олена Дума також нагадала, що окрім картин Агентство забезпечує реалізацію й інших злочинно здобутих медведчуком активів, таких як колекцію дорогоцінних годинників та автомобіль марки “Maybach”. За цими лотами організаторів торгів визначено. Кошти від їх реалізації поповнять бюджет України.

Повний випуск етеру за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=_wcAHi-S3H0&t=4s