Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Запрошення до співпраці!

06-10-2017

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (далі – Національне агентство) є новоутвореним центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, та/або з управління активами, на які накладено арешт або які конфісковано у кримінальному провадженні.

Створення і забезпечення належного функціонування Національного агентства є заходом з виконання положень Закону України «Про засади державної антикорупційної політики (Антикорупційна стратегія)» на 2014 – 2017 роки та Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2015 – 2017 роки, імплементації в законодавство України Директиви ЄС від 03 квітня 2014 року 2014/42/EU про арешт та конфіскацію предметів злочинної діяльності та доходів від неї в ЄС, а також одним із основних критеріїв виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС.

Основною метою заснування та діяльності Національного агентства є забезпечення невідворотності настання негативних наслідків вчинення кримінальних правопорушень, насамперед корупційних, через позбавлення винних осіб економічних переваг, одержаних внаслідок їх протиправної поведінки, а також унеможливлення одержання такими особами будь-яких вигод внаслідок вчинення кримінального правопорушення, зокрема,  доходів від нього.

Будучи покликаним стати найефективнішим інструментом кримінально-правової політики в Україні, Національне агентство має забезпечувати не лише швидкий розшук та виявлення доходів від злочинів або іншого майна, пов’язаного із злочинами, яке може бути арештовано у кримінальному провадженні, а й ефективне розпорядження активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, а також здійснює менеджмент такими активами, спрямований на збереження та збільшення їх вартості.

Абзацом першим частини першої статті 19 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (далі – Закон) встановлено, що Національне агентство здійснює управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, у тому числі як захід забезпечення позову – лише щодо позову, пред’явленого в інтересах держави, із встановленням заборони розпоряджатися та/або користуватися такими активами, сума або вартість яких дорівнює або перевищує 200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року. 

Відповідно до частини першої статті 21 Закону управління рухомим та нерухомим майном, цінними паперами, майновими та іншими правами здійснюється Національним агентством шляхом реалізації відповідних активів або передачі їх в управління.

Частиною четвертою статті 21 Закону передбачено, що майно, в тому числі у вигляді предметів чи великих партій товарів, зберігання якого через громіздкість або з інших причин неможливе без зайвих труднощів, або витрати із забезпечення спеціальних умов зберігання якого чи управління яким співмірні з його вартістю, або яке швидко втрачає свою вартість, а також майно у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню, підлягає реалізації за цінами щонайменш не нижче ринкових.

Крім того, частиною четвертою статті 23 Закону визначено, що встановлені цим Законом правила управління активами, у тому числі щодо самостійного виконання Національним агентством судових рішень, поширюються на активи, на які накладено арешт або які підлягають стягненню в дохід держави в позовному провадженні у справах про визнання необґрунтованими активів та їх витребування, особливості якого визначені главою 9 розділу III Цивільного процесуального кодексу України.

Згідно з абзацом другим частини п’ятої статті 21 Закону реалізація зазначених активів здійснюється визначеними на конкурсних засадах юридичними особами. Так, 27.09.2017 Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 719 «Про затвердження Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах».

Порядком реалізації арештованих активів на електронних торгах (далі – Порядок) встановлюється, що електронні торги проводить організатор (організатори) електронних торгів – юридична особа, відібрана Національним агентством в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України «Про відбір на конкурсних засадах юридичних осіб, які здійснюють реалізацію арештованих активів» від 09.08.2017 № 558.

Враховуючи викладене та з метою забезпечення можливості виконання Національним агентством функції реалізації активів, останнім наразі визначається юридична особа, яка здійснюватиме реалізацію арештованих активів. У зв’язку з чим, усім зацікавленим в участі у відповідному відборі необхідно надати Національному агентству:

  1. заяву про згоду взяти участь у відборі юридичних осіб, які можуть надавати послуги реалізації арештованих активів (зразок додається);
  2. інформацію, документи, матеріали та відомості, які свідчать про відповідність кваліфікаційним характеристикам, згідно з Додатком 1 (додається);
  3. копії документів за переліком, згідно з Додатком 2 (додається);
  4. презентацію підприємства, в якій зазначити історію його створення (коротко), його місію, мету діяльності, пріоритетні напрями роботи, головні здобутки та досягання, переваги на відповідних ринках (у довільній формі).

Зазначену вище інформацію, документи, матеріали та відомості необхідно надсилати до Національного агентства на паперових носіях інформації на адресу Національного агентства: 01001, м. Київ, вул. Б. Грінченка, 1, а копії таких матеріалів, виготовлених шляхом сканування, – також на електронну адресу: info@arma.gov.ua.

УВАГА! Зазначену інформацію, документи, матеріали та відомості необхідно надсилати до Національного агентства до 11 жовтня 2017 року (включно).

Звертаємо увагу на необхідність забезпечення достовірності, повноти та якості інформації, документів, матеріалів та відомостей, які будуть надсилатися до Національного агентства. Відповідно до пункту 2 частини першої статті 10 Закону Національне агентство має доступ до Єдиного реєстру досудових розслідувань, автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування. У зв’язку з чим, Національне агентство має можливість перевірити достовірність наданої інформації, документів, матеріалів та відомостей.

 

Реєстр розсилки: Товарна біржа  «OPEN TENDER» info@open-tender.com.ua,  Товарна біржа "Біржа.Онлайн" info@25h8.exchange, Товарна біржа «Електронні торгові системи» info@etc-torgi.com,  ТОВ  «ІТ КОНТРАКТ» оператор електронного майданчику «Public Bid» docsm@public-bid.sale, ТОВ  «МЕРЕЖА ПУБЛІЧНИХ АУКЦІОНІВ»  tov40492927@gmail.com, ТОВ «Національна Електронна Біржа» info@neb.org.ua, ТОВ  "ОСБП" info@e-trading.kiev.ua, Товарна біржа «СТАТУС ЕКСПЕРТ» torgi@status-expert.com.ua, Товарна біржа «ПЕРСПЕКТИВА КОММОДІТІ»   info@e-commodity.fbp.com.ua,  Товарна біржа "ПОЛОНЕКС"  info@polonex.com.ua,ТОВ  «РЕЦЕНЗІЙНА ПАЛАТА» tov.rpalata@gmail.com, ТОВ «Держзакупівлі.Онлайн»  info@dto.com.ua, Товарна біржа «ІННЕКС»  ce@innex-group.com,  Товарна біржа “Катеринославська” tbe@ukr.net, ТОВ "Електронні торги України" office@ubiz.ua,  ТОВ «ЗАКУПКИ.ПРОМ.УА» support.zakupki@prom.ua, ТОВ «ВЕР-ТАС» ver-tas_kharkiv@ukr.net, Товарна біржа "УКРАЇНСЬКА АГРОПРОМИСЛОВА" info@uace.com.ua, ТОВ Науково-виробниче підприємство «ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ» info@smarttender.biz, ПП "ТІРЕКС" office@tirex.kiev.ua, ТОВ "ПРОФЕСІОНАЛ" lg.aykcion@gmail.com, ТОВ «25/8.БІЗНЕС»  info@25h8.auction, Товарна біржа «Центральна універсальна товарна біржа» cuex.com.ua@gmail.com,  ТОВ «НЬЮ ТЕНД» support@newtend.com, Українська міжрегіональна товарна біржа "Відродження" info@tbv.com.ua, Товарна біржа “ПЕРША УНІВЕРСАЛЬНА БІРЖА «УКРАЇНА» tbpubukraine@gmail.com, Приватне підприємство «Навчально-консультаційний центр» torgi.nkc@gmail.com, Товарна біржа «Київський інсайдерський фонд»  sale@kif.in.ua, Товарна біржа "ПРОЗОРА" tb_prozora@ukr.net, Міжнародна універсальна товарно-сировинна біржа «ЕПСІЛОН»  tbepsilon@gmail.com, ТОВ «Е-Тендер» support@e-auction.ua, ТОВ  "ТАБ ЮА" info@tab.com.ua, Товарна біржа  «УМС» office@uisce.com.ua, ТОВ "МТ-ТЕХ ВІДОЛ"  director@vidol.com.ua, ТОВ "ЗАКУПІВЛІ ЮА"  sale@zakupki.com.ua, ДП "СЕТАМ"  service@setam.net.ua, ТОВ «Беставтосервіс» 5932711@gmail.com