Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Розпочався процес передачі майна у державне управління в парку-пам’ятці «Межигір’я»

01-05-2024

 

Сьогодні, 1 травня, спеціальна адміністрація парка-пам’ятки «Межигір’я» спільно з Агентством з розшуку та менеджменту активів (АРМА), за участі  представників Фонду державного майна України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури розпочали передачу у державне управління арештованих активів, які знаходяться на території парку.

Вказане майно арештоване в рамках кримінального провадження, досудове розслідування у якому здійснювали детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП. Мова йде про розслідування фактів привласнення колишнім президентом майна, що знаходиться на території урочища Межигірʼя.

За зберігання цього майна з 2014 року і за власною ініціативою відповідають представники громадської організації, які знаходяться на території  парку і понад 10 років ним розпоряджаються.

Перевірка наявності і огляд майна «Межигір’я» є першим етапом процесу передачі в управління державній установі «Парк - пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я» арештованих активів.

Зокрема, державній установі парк-пам’ятка «Межигір’я» має бути передано в управління рухоме майно, яке знаходиться на державній землі парка-пам’ятки і яке є складовою інфраструктури паркового комплексу та використовується в тепло-, електро-, водопостачанні та водовідведенні, а також в охороні паркового комплексу. Тобто це майно, яке знаходиться на державних землях та забезпечує безперебійну роботу державної установи. 

Законні умови для передачі в управління парку-пам’ятці «Межигір’я» активів забезпечено Кабінетом Міністрів України, який своїм розпорядженням №321-р Кабінету Міністрів України підтримав пропозицію АРМА і Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Згідно з цим документом також має бути проведена передача іншого арештованого майна, а саме: садової техніки, меблів, картин, інтер’єри музеїв тощо. 

Фінальним результатом виконання рішення Уряду має стати передача арештованого майна від відповідальних зберігачів арештованих активів, тобто від представників громадської організації, в управління державній установі парк-пам’ятка «Межигір’я».

Заступник Голови АРМА Павло Великоречанін відмітив, що передача рухомого майна відбувається згідно встановлених законодавством процедур. 

«В даному випадку Нацагентство виконує розпорядження Уряду із забезпечення передачі активів, для збереження цього майна та його використання в державних інтересах».

Як повідомлялось раніше, у 2023 році Верховна Рада України схвалила Закон. Він повернув «Межигір’я» у державну власність та створив новий об’єкт природно-заповідного фонду на 138,6 га земель державної власності з офіційною назвою парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір'я». Це рішення розпочало процес перетворення колишньої урядової резиденції на державний парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Він присвоюється найбільш визначним та цінним обʼєктам паркового будівництва. Землі новоствореного державного парку-пам’ятки визначені землями природно-заповідного фонду. Діяльність парка-пам’ятки «Межигір’я» координується Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

З 2014 року, одразу після Революції Гідності, активісти за власною згодою стали відповідальними за збереження арештованого майна колишньої резиденції, яке є доказом у кримінальних справах екс-президента Януковича після Революції Гідності. Саме для цього активісти згодом створили неприбуткову громадську організацію ГО «НПУ «Межигір’я» і понад 10 років розпоряджались арештованим майном, отримуючи прибуток від реалізації вхідних квитків та ведення комерційної діяльності. 

Зауважимо, що відтепер всі надходження від функціонування державної установи Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір'я" надходитимуть в державну скарбницю.