Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Власники арештованих ТЕЦ на Львівщині надалі перешкоджають запуску опалювального сезону

06-11-2018

Станом на ранок 6 листопада більша частина працівників ТЕЦ четвертий день поспіль наполегливо працюють над відновленням теплопостачання, проте представники власників теплоелектростанцій Андрій Гнатуш та Євген Коза продовжують організовувати перешкоди відновленню постачання тепла та гарячої води жителям Нового Розділу та Новояворівська.

 

Зазначені перешкоди відбуваються незважаючи на те, що минулого тижня представники власників та працівники Новороздільської та Новояворівської ТЕЦ уклали меморандуми із мерами міст, головою ОДА Львівської області, новим управителем та АРМА, згідно з яким представники власників ТЕЦ зобов’язались співпрацювати з компанією-управителем для забезпечення якнайшвидшого запуску опалювального сезону.

Відповідно до умов укладених меморандумів, представники власників ТЕЦ зобов’язалися сприяти управителю – допомогти відновити втрачену технічну документацію та повернути відсутнє обладнання. Проте, і досі цього так і не сталося.

Натомість, працівники ТЕЦ та компанія-управитель належно виконують зазначені меморандуми.

Наразі управитель власними силами частково відновив відсутні документи, без яких неможливо запустити роботу частини обладнання ТЕЦ, та продовжує роботу з відновлення решти документації. Крім того, управителем завершено ремонтні роботи з відновлення пошкодженого обладнання ТЕЦ, запущено тестування систем ТЕЦ.

Поряд із цим, власники ТЕЦ так і не повернули контрольно-вимірювальне обладнання, що було демонтоване, зі слів працівників ТЕЦ, за вказівкою керівництва компаній-власників ТЕЦ до моменту початку роботи управителя.

Саме відсутність контроль-вимірювального обладнання наразі залишилося ключовою перешкодою у запуску опалювального сезону.

На сьогодні НАБУ та САП здійснюють заходи щодо встановлення місцезнаходження зниклого обладнання, яке критично необхідне для того, щоб тепло повернулося в домівки жителів Новояворівська.

Зазначаємо, що відповідно до наданої новим управителем «ГАРАНТ ЕНЕРГО М» інформації,  на Новороздільській та Новояворівській ТЕЦ, більша частина колишніх працівників уже підписали договори з новим управителем та офіційно приступили до виконання своїх трудових обов’язків. Зараз вони безперервно працюють над тим, щоб запустити обладнання задля відновлення подачі тепла жителям згаданих міст.

Цього тижня завдяки співпраці АРМА, НАБУ, САП, місцевих органів влади та небайдужих громадян було встановлено місцезнаходження зниклої газотурбінної установки. З’ясовано, що це критично важливе обладнання знаходиться на ремонті у м. Миколаєв з травня цього року, що суперечить судовим рішенням про арешт і передачу цього обладнання в управління. Відповідно, без втручання НАБУ та АРМА ця газотурбінна установка і надалі знаходилась би поза межами ТЕЦ, що значно зменшує потужності ТЕЦ та створює додаткові ризики в опалювальний сезон.

 

Довідково:

У 2016 році НАБУ виявило корупційну схему, за якою протягом 2013-2015 років ТЕЦ продавали за ринковою ціною газ, придбаний у держави за «пільговими» цінами начебто для потреб населення.

Як встановлено НАБУ, у результаті реалізації схеми, лише протягом двох років власники ТЕЦ збагатилися на 1,4 млрд грн. Цих коштів вистачило б, щоб протягом 5 років опалювати такі містечка, як Новий Розділ та Новояворівськ.

У червні 2018 року у зв’язку із кримінальним провадженням суд наклав арешт на обидві ТЕЦ та передав їх в управління АРМА.

Відповідно до закону, АРМА оголосила конкурс та визначила приватного управителя ТЕЦ на час арешту, який повинен організувати роботу теплоелектростанцій. Конкурс виграла ПП «ГАРАНТ ЕНЕРГО М».

17 жовтня представники АРМА за допомогою поліції у супроводі детективів НАБУ завели на територію Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська область) управителя цих арештованих об’єктів.

Наразі НАК “Нафтогаз України” уклав угоду з новим управителем, якого визнали повноправним учасником ринку електроенергії, НКРЕКП надала необхідні для роботи ліцензії, а місцева влада затвердила тарифи. Крім того, управитель прийняв на себе всі попередні борги ТЕЦ – 300 млн грн.

Протягом усього часу здійснюється саботаж запуску арештованих ТЕЦ. Зокрема, знищено технічну документацію, базу обліку споживачів, а також незаконно демонтовано та вивезено з території ТЕЦ газотурбінну установку, як стало відомо уповноваженим особам АРМА на місці подій зі слів працівників ТЕЦ.

З приводу цих обставин АРМА складено висновок про вчинення злочину, який направлено до САП, НАБУ та Національної поліції. Про виявлені факти перешкод запуску опалювального сезону повідомлено РНБО, КМУ, ОДА Львівської області та Державну службу з надзвичайних ситуацій.

Поряд із цим, власники арештованих ТЕЦ продовжують тиснути на працівників АРМА, НАБУ та САП. Вони звернулися до Національної поліції із завідомо неправдивою заявою про рейдерське захоплення. За заявами представників власників ТЕЦ відкрили кримінальні провадження проти співробітників АРМА.

 

 

Меморандуми, укладені 31.10.2018:

Новий Розділ:

http://www.novyrozdil.lviv.ua/docs/memo_31102018_1.jpg
http://www.novyrozdil.lviv.ua/docs/memo_31102018_2.jpg
http://www.novyrozdil.lviv.ua/docs/memo_31102018_3.jpg

Новояворівськ:

http://novmiskrada.gov.ua/2018/10/31/memorandum-mayemo-nadiyu-shho-pratsivnyky-tets-dotrymayutsya-slova-i-zavtra-vyjdut-na-robotu/