Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Активи передані АРМА під час війни: Глухівський кар'єр кварцитів

02-06-2022

З початку повномасштабної війни в Україні до АРМА надійшло близько 30 судових ухвал про передачу в управління арештованих активів, включно з активами, котрі належать російському бізнесу.

Серед таких об'єктів - ТОВ «Глухівський кар'єр кварцитів».

Це кар'єр, в якому з 1928 року ведеться розробка Баницького родовища кварцитів на Сумщині. Підприємство спеціалізується на видобутку та первинній переробці кварцитів для потреб металургії. Його потужність складає 150 тис. тонн готової продукції на рік, що дозволяло успішно співпрацювати із рядом споживачів, як в Україні, так і за кордоном.  

Власником ТОВ "Глухівський кар'єр кварцитів" з 2011 року є кіпрська United Company Rusal Silicon Limited, "дочка" пов'язаного з російським олігархом Олегом Дерипаскою холдингу Русал.

Слід зазначити, що Баницьке родовище -  одне з небагатьох у світі, яке видобуває кварцити із вмістом двоокису кремнію вище 99 %. Оскільки високочистий кварцит є незамінним в автомобільній, медичній, авіаційній, військовій та космічній промисловостях і використовується у металургії, електротехніці, радіоелектроніці та напівпровідниках, його могли використовувати, як сировину для забезпечення роботи російського оборонного комплексу.

Відтак, згідно із законом "Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів", суд за клопотанням прокурорів ОГП наклав арешт на корпоративні права, об'єкти нерухомості, земельні ділянки, транспортні засоби та спеціальну техніку підприємства на суму близько 10 млн грн – майно та акції було передано в управління АРМА. Таким чином вдалось запобігти використанню українського кремнію для можливого виготовлення ракет, що використовуються для нанесення ударів по території України.

Наразі фахівці АРМА опрацьовують потенційні варіанти управління активом, зокрема, збирають необхідну інформацію про об'єкт, незважаючи на те, що підприємство знаходиться у зоні нещодавніх бойових дій.