Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА подало позов у резонансній справі про повернення фізичній особі майже $400 тис

02-12-2022

АРМА подало до суду позовну заяву щодо  стягнення з громадянина Короля І. набутих ним без достатніх на те правових підстав грошових коштів у сумі 398 004,60 доларів США.

Вказаний крок зумовлено комплексом таких обставин.

17 грудня 2020 року АРМА на підставі отриманої ухвалу Печерського районного суду м. Києва перерахувало вищезазначену суму грошових коштів Ігорю Королю.

Станом на сьогодні за фактом перерахування коштів та надходження до АРМА ухвали Печерського суду, котра, як стверджує слідство, була підробною, детективи НАБУ здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні.

Водночас, у зв’язку зі скасуванням арешту на грошові кошти, які АРМА перерахувало Королю І., в липні поточного року до Нацагентства надійшла заява від адвоката особи, яка, згідно з ухвалою суду, є законним власником коштів.

Однак, зважаючи на неможливість виконати зазначене судове рішення, оскільки кошти вже було фактично перераховано Королю І. на підставі ухвали, яка надійшла до Нацагентства у грудні 2020 року, АРМА вдалося до правового інструменту, що дозволить стягнути із зазначеної особи неправомірно отримані кошти.  

Наразі у Національного агентства є підстави звернутися до суду із позовом до Короля Ігоря про повернення  грошових коштів. Станом на сьогодні вже триває судовий розгляд цієї справи.

У ситуації, що склалась, це єдиний обгрунтований спосіб захисту інтересів АРМА як органу державної влади.

Окремо слід зазначити, що АРМА невідкладно зробило належні інституційні висновки, виходячи з негативного досвіду описаного кейсу. Зокрема, Нацагентство виступило ініціатором підтриманих народними депутатами змін до законодавства, якими унеможливлено повернення власникам активів без наявності відповідного судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Варто також  наголосити, що АРМА повністю співпрацює та всебічно сприяє правоохоронним органам, зокрема Національному антикорупційному бюро, у розслідуванні низки проваджень щодо діяльності колишніх посадовців Агентства протягом 2018-2020 років. З огляду на значну репутаційну шкоду, завдану органу внаслідок дій, що стали предметом розслідувань правоохоронців, Нацагентство передусім зацікавлене у встановленні справедливості та притягненні винних до відповідальності.