Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА розробило зміни до нормативно-правових актів для продажу яхти Royal Romance

09-01-2023

Фахівці АРМА розробили зміни до низки нормативно-правових актів, що дозволять реалізувати арештовані активи, продаж яких є ускладненим. 

Запропоновані Агентством зміни передбачають, що реалізація активів є ускладненою у таких випадках:

актив, який підлягає реалізації, знаходиться на території чи під юрисдикцією іноземної держави;
актив зі складністю (особливостями його природи, місцезнаходженням тощо) , коли неможливо визначити необхідні вимоги до виду послуг, які необхідні для реалізації арештованого активу;
актив, який підлягає реалізації, є майном, яке має художнє, історичне, етнографічне та наукове значення, та має походження, пов'язане з історією та культурою інших держав.

Саме у таких випадках пропонується визначати специфічні умови реалізації майна безпосередньо у договорі між АРМА та юридичною особою-організатором торгів. Для цього урядовою постановою необхідно внести зміни до актів, котрі регулюють порядок реалізації арештованих активів на торгах та відбір реалізаторів на конкурсних засадах.

Як повідомлялось раніше, яхта Royal Romance, яка за версією правоохоронних органів належить українському екс-політику, що має родинні зв'язки з президентом рф, відноситься саме до категорії арештованого майна, яке перебуває в межах іноземної юрисдикції.  Управління арештованими активами , які перебувають в межах інших юрисдикцій, - це унікальна ситуація, яка не має аналогів не лише в Україні, але й у міжнародній практиці. Тому для успішної реалізації зазначеного кейсу АРМА ініціювало вказані нормативні зміни та вже налагоджує взаємодію зі спеціалізованими міжнародними аукціонами, які є світовими лідерами у відповідній сфері.

Наразі до Нацагентства звернулася низка міжнародних аукціонів і  яхтових брокерів, які спеціалізуються на продажу елітних яхт та є членами відомих брокерських асоціацій, зокрема MYBA та LYBRA, з пропозицією співробітництва