Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА увійшло до ТОП-5 учасників мережі CARIN за показниками розшуку активів

31-08-2021

Україна (АРМА) стала третьою державою (після Швейцарії та США) за кількістю отриманих запитів щодо розшуку активів та другою державою (після Франції) за кількістю надісланих запитів серед членів Камденської міжвідомчої мережі з питань повернення активів (CARIN).

Відповідну інформацію було озвучено під час цьогорічного засідання CARIN за підсумками діяльності членів мережі протягом 2020-го  року.

Варто зауважити, що представники АРМА на систематичній основі беруть участь у роботі САRIN, зокрема у щорічних загальних засіданнях.

У ході транскордонного обміну інформацією АРМА у 2020 році організовано направлення 106 звернень стосовно виявлення та розшуку активів в межах кримінальних проваджень за запитом правоохоронних органів до 39 іноземних держав, зокрема до Великобританії, США, Німеччини, Ізраїлю, Сінгапуру та ін.  

Зі свого боку, АРМА у 2020 році опрацьовано 53 запити від компетентних органів іноземних держав, які надійшли від  Британських Віргінських островів, Німеччини, Італії, Франції, Ізраїлю, США, Португалії тощо.

Наразі АРМА здійснює обмін інформацією щодо виявлення та розшуку активів із понад 40 іноземними державами.

Зазначимо, що кількість отриманих у 2020 році та опрацьованих запитів від компетентних іноземних органів  більш ніж у 3 рази перевищила показники 2018-го року. Водночас майже у 2 рази збільшено кількість запитів, надісланих АРМА до іноземних юрисдикцій на виконання завдань, поставлених правоохоронними органами України.

У ході засідання представники Міжвідомчої мережі з повернення активів Західної та Центральної Азії (ARIN-WCA – неформальна мережа контактів та спільна група боротьби з доходами від злочинної діяльності) та Секретаріату Міжвідомчої мережі з повернення активів Азійсько-Тихоокеанського регіону (ARIN-AP) поінформували учасників про набуття АРМА статусу спостерігача у зазначених мережах.

Таким чином, наведені під час засідання CARIN статистичні данні  свідчать про активну роль АРМА у сфері розшуку активів та демонструють сприйняття Агентства як надійного  партнера в рамках міжнародного співробітництва.

Довідково. Камденська міжвідомча мережа з питань повернення активів (CARIN) – це неформальна мережа представників правоохоронних органів і судових практиків, фахівців в сфері виявлення та розшуку активів, їх заморожування, арешту та конфіскації. На сьогодні CARIN об’єднує 56 іноземних держав та 12 регіональних мереж, міжнародних організацій та інституцій.