Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА звернулося до народних депутатів з проханням розблокувати управління сотнями арештованих компаній рф та білорусі

27-07-2023

Близько двох років тому у Верховній Раді було зареєстровано розроблений АРМА законопроект, призначений для розблокування управління корпоративними правами низки арештованих компаній, однак документ досі не розглядався нардепами. Через це держава під час повномасштабної війни з рф не отримує прибутків від арештованих в Україні структур Газпрому, Росатому, виробника «Моршинської», компанії «Пентопак» та ще низки підприємств у сферах енергетики, видобування надр, металургії й технологій тощо.

За дорученням Голови АРМА Олени Думи, Агентство офіційно звернулося до парламентського Комітету з питань антикорупційної політики з проханням включити до порядку денного розгляд законопроекту №6233, який вирішує цю проблему і знімає наявні законодавчі обмеження в управлінні арештованими корпоративними правами.  

«Сьогодні в управлінні АРМА знаходяться корпоративні права понад 550 різних компаній, значна частина з яких належить російським олігархам та колаборантам. Але ефективне управління цими активами, яке б приносило дохід державі в умовах війни, фактично неможливе через недосконалість законодавства. Наразі в законі про АРМА діє деструктивна норма, яка вимагає від управителя корправами погоджувати свої дії з їх власником. Тобто для того, щоб змінити керівництво чи розподілити дивіденди арештованої компанії, управитель має питати згоди фігурантів кримінальних справ, у тому числі росіян та білорусів, які підтримують агресію рф. Це неприпустима ситуація, і Національне агентство просить народних депутатів невідкладно змінити закон та розблокувати наповнення бюджету від управління сотнями компаній», - пояснила Олена Дума.