Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Чому АРМА потребує розширення доступу до джерел інформації для розшуку активів?

14-03-2023

Доступність до інформаційних джерел та ресурсів різного рівня конфіденційності вже не перший рік є одним з найактуальніших питань у роботі АРМА.

Так, у 2021 році на розгляд парламенту було винесено розроблений АРМА проект Закону щодо розширення доступу до джерел інформації для цілей виявлення та розшуку активів (№ 6201).  

Наразі постановою Верховної Ради вказаний законопроект включено до порядку денного дев’ятої сесії парламенту дев’ятого скликання.

Слід наголосити, що проект розроблено на виконання схваленої у рамках 8-ї сесії Конференції держав-учасниць Конвенції ООН  проти корупції резолюції «Посилення міжнародного співробітництва в сфері повернення активів та управління замороженими, арештованими і конфіскованими активами». Ця резолюція містить низку стратегічних рекомендацій щодо вдосконалення механізмів розшуку незаконних активів, управління арештованим майном та повернення активів, а також спрямована на посилення спроможностей інституцій, уповноважених на розшук, арешт, конфіскацію та повернення активів, одержаних злочинним шляхом.

Ще до початку повномасштабної війни рф проти України існувала потреба в посиленні законодавства шляхом розширення доступу АРМА до Єдиного реєстру досудових розслідувань, автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів і банків даних, відомостей, які містять інформацію з обмеженим доступом, розширення переліку суб’єктів, від яких Агентство може без перешкод отримувати інформацію. Сьогодні необхідність прийняття вказаних законодавчих змін набуває ще більшої актуальності.

Варто звернути увагу, що відповідно до минулорічних змін до закону «Про санкції», за АРМА закріплено повноваження розшукувати на території України і за кордоном власність юридичних та фізичних осіб, причетних до російської агресії, які потрапили під санкції РНБО.

Також АРМА отримало додаткові повноваження щодо розшуку майна заборонених в Україні політичних партій.  При цьому Нацагентство здійснює заходи з виявлення та розшуку такого майна з урахуванням ступеня фактичного доступу до джерел даних, що перебувають у розпорядженні третіх осіб. За результатами розшуку, АРМА подає Мін’юсту відомості про виявлене та розшукане майно.

Треба зауважити, що активи, розшукані у кримінальних справах, можуть у подальшому бути арештовані, передані в управління агентству та конфісковані. Водночас майно, яке розшукується АРМА за запитами Мін’юсту, може бути стягнуте на користь держави за рішенням ВАКС.

Враховуючи зазначене, з метою підвищення якості та швидкості виконання звернень правоохоронних органів та запитів Мін’юсту, АРМА наголошує на необхідності прийняття законодавчих змін про розширення доступу Національного агентства до джерел інформації для цілей виявлення та розшуку активів.