Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Дмитро Жоравович підсумував досягнення АРМА за три місяці роботи

05-11-2021

Т.в.о. Голови АРМА Дмитро Жоравович розповів про результати роботи Агентства протягом серпня-жовтня 2021 року.

За його словами, за останні три місяці АРМА було розроблено три законопроекти, які вже погоджено Кабінетом Міністрів та внесено на розгляд Верховної Ради. Йдеться про законопроекти, які дадуть змогу: а) розблокувати повноцінне управління частками у статутних капіталах та цінними паперами, що принесе додаткові надходження до бюджету; б) реалізувати принцип пріоритету кримінального арешту, що унеможливить безпідставну зупинку актів та дій АРМА з управління активами; в) розширити доступ Агентства до джерел інформації для цілей розшуку активів. Також АРМА спільно з Офісом Генерального прокурора розроблено наказ, яким визначено взаємодію між відомствами щодо розшуку необґрунтованих активів (вже набув чинності).

Керівник АРМА наголосив, що у зазначений період вперше було використано новий механізм управління активами у виняткових випадках. Зокрема, передано управління відомим державним компаніям стратегічно важливих активів – ТЕЦ у Львівській області, що створило передумови для успішного проходження поточного опалювального сезону у двох містах регіону, та акції «Донецькоблгазу». Також успішно передано в управління АТ «Укртранснафта» частину майна нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», яка є критично важливою для повноцінної промислової експлуатації активу.

Очільник АРМА додав, що ефективна діяльність АРМА з управління активами забезпечила зростання динаміки надходжень до Державного бюджету. Станом на 1-ше листопада цього року бюджет отримав майже 33 мільйони гривень, що у 3 рази перевищує надходження за цей же період минулого року та перевершує показники по надходженням за 2019 та 2020 роки разом взяті.

Серед іншого посадовець зазначив про вдосконалення процедури відбору управителів, зокрема внесення змін до Порядку проведення конкурсного відбору управителів активами, а також розробку Стратегічного плану розвитку діяльності міжрегіональних територіальних управлінь АРМА на 2022 рік.

Дмитро Жоравович повідомив, що протягом останніх трьох місяців в Нацагентстві відбулося ряд подій, які можна охарактеризувати словом «вперше», а саме – вперше на практиці успішно застосовано процедуру управління активами у виняткових випадках; рішення про реалізацію активу прийматиме Міжвідомча комісія з питань реалізації активів; вперше за час діяльності АРМА місячний розмір надходжень до бюджету перевищив 4 мільйони гривень (4,3 млн за жовтень 2021 року) і вперше арештований актив (грошові кошти) передається в управління АРМА за згодою власника, а не за рішенням суду.

«Звісно, це не вичерпний перелік усього, що було зроблено за вказаний період, про інші важливі результати неодмінно розповім окремо. Водночас переконаний, що зроблене і розпочате матиме позитивний вплив на діяльність АРМА як у короткостроковій, так і в більш далекосяжній перспективі» - підсумував т.в.о. Голови АРМА, подякувавши колективу Агентства за спільну роботу.