Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Доходи від управління активами за минулий місяць стали найбільшими у місячному розрізі

12-11-2021

За жовтень 2021 року АРМА перераховано до Державного бюджету понад 4,3 мільйони гривень від управління арештованими активами, які передано управителям на підставі договорів. Це стало рекордною сумою надходжень у місячному розрізі за весь період роботи Агентства. Для порівняння,  за 6 місяців 2020 року до бюджету було перераховано лише 4,22 млн грн.

Як раніше повідомлялося, за 10 місяців поточного року держава отримала близько 33 млн грн від управління активами. Вказана сума надходжень більша, ніж доходи бюджету від комерційної діяльності управителів за 2019 та 2020 роки разом взяті. У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року сума надходжень зросла більше ніж у 3 рази, або на 323 %.

Нагадаємо, що АРМА управляє арештованими активами на засадах самоокупності, тобто держава не витрачає кошти ні на сам актив, ні на заходи щодо управління ним. Закон дозволяє перераховувати державі лише доходи від управління активами, які знаходяться у комерційному використанні бізнесу, по суті в оренді. Натомість кошти від реалізації майна та арештовані кошти – бюджет може отримати тільки після конфіскації.

Водночас далеко не всі доходи, які генерує бізнес на арештованих активах, йдуть державі. АРМА відповідає передусім за збереження активів, тому велику частину зароблених коштів управителі витрачають на відновлення, ремонти і модернізацію майна. В окремих випадках на збереження активів витрачається 3 із 4 зароблених гривень. Решта отриманого доходу розподіляється між бюджетом та управителем, який отримує винагороду за свою діяльність.