Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Голова АРМА домовилася із Послом Данії про співпрацю

14-03-2024

14 березня 2024 року до АРМА завітав Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Данія в Україні Олє Егберг Міккельсен.

Голова АРМА Олена Дума поінформувала пана Посла про основний функціонал, повноваження, досягнення, першочергові завдання та перспективи Національного агентства та виступила з ініціативою посилення двостороннього співробітництва у сфері виявлення та розшуку активів, шляхом підписання міжвідомчої міжнародної угоди з відповідним органом Королівства Данія, що провадить аналогічну з АРМА діяльність.

Окрім цього очільниця АРМА повідомила пана Міккельсена про стан справ щодо взаємодії з Антикорупційною ініціатива ЄС (EUACI) – провідною антикорупційною програмою в Україні, що фінансується ЄС, співфінансується і впроваджується Міністерством закордонних справ Данії.

Зокрема, що з моменту запуску роботи Національного агентства EUACI стала основним партнером АРМА у питаннях стратегічного планування, підготовки персоналу, матеріально-технічного забезпечення та експертно-консультаційної допомоги. Проте у 2022 році EUACI повідомило про призупинення своєї співпраці з АРМА через невизначеність з обранням постійного Голови та низки інших проблем.

Голова АРМА підкреслила трансформаційні процеси, які відбулись в АРМА за останні півроку серед яких: прийняття нового Порядку конкурсного відбору управителів арештованими активами, який врегулював та офіційно закріпив процедуру відбору управителів на конкурентних засадах, відкриття публічного доступу до Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, членство в Європейській мережі партнерів проти корупції (EPAC/EACN) та Міжвідомчій мережі з управління активами Балканського регіону (BAMIN) та окреслила ряд пріоритетних реформ, які АРМА могло б реалізувати за допомогою EUACI.

Головною ініціативою АРМА є створення Офісу реформ при АРМА, який посилить загальну інституційну спроможність, необхідну для підтримки впровадження пріоритетних реформ.

Серед основних завдань Офісу реформ при АРМА є:
- аудит стану справ, розробка рішень та стратегії впровадження змін;
- здійснення експертної підтримки операційних напрямків роботи АРМА, використовуючи галузеву експертизу та успішний міжнародний досвід;
- надання методологічної та технічної підтримки щодо удосконалення Реєстру арештованих активів;
- виявлення потреб, забезпечення діалогу, координація та моніторинг ефективності в процесі імплементації реформ.

Олена Дума подякувала Уряду і народу Королівства Данія за потужну всебічну підтримку України.