Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Кабмін схвалив законопроєкт, який підвищить стабільність управління арештованими активами

06-10-2021

Кабінет Міністрів України погодив та вніс на розгляд Верховної Ради проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації принципу пріоритету кримінального арешту та удосконалення діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».

Згідно із законопроєктом, пропонується внести зміни до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України з метою реалізації принципу пріоритету кримінального арешту. Це дасть змогу унеможливити ситуації блокування виконання АРМА судових ухвал про передачу в управління Агентству активів в кримінальному провадженні. Адже власники таких активів або пов’язані з ними треті особи часто зловживають інструментами забезпечення позовів у цивільному, господарському чи адміністративному процесах.

«Суттєвою перешкодою для виконання ухвал суду про передачу майна, на яке накладено арешт, в управління АРМА є можливість блокувати арешт у кримінальному провадженні шляхом подання позовів у цивільному або господарському судочинстві. Рішення проблеми полягає у запровадженні пріоритету кримінального арешту, що ліквідує головний інструмент юридичного саботажу управління активами» – зазначив т.в.о. Голови АРМА Дмитро Жоравович.