Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Керівник АРМА розповів про особливості управління об’єктами критичної інфраструктури

19-10-2021

В інтерв’ю виданню «УКРІНФОРМ» т.в.о. Голови АРМА Дмитро Жоравович розповів про особливості управління арештованими стратегічними активами, зокрема про дві ТЕЦ у Львівській області та «Донецькоблгаз», які було передано в управління «Нафтогазу».

«А нещодавно ми передали ще частину майна ТЕЦ тому ж управителю за новою процедурою, запровадженою на законодавчому рівні 2 місяці тому. Для нас дуже важливим було завершити процедуру передачі в управління до початку опалювального сезону, адже мешканці двох міст могли залишитись без тепло- і водопостачання», − наголосив керівник Агентства.

Зі слів очільника відомства, що стосується об’єктів критичної інфраструктури, то нині в АРМА передано ряд стратегічних активів – «Мотор Січ», акції «Донецькоблгазу», Одеський нафтопереробний завод, вищезгадані ТЕЦ.

«Ефективно управляти такими об’єктами за допомогою проведення тривалих конкурсів – для управителів практично неможливо, особливо у випадках, коли існують ризики виникнення надзвичайних ситуацій. Тому за ініціативи АРМА парламент схвалив механізм управління стратегічними активами, що використовується лише у виняткових випадках. Народні депутати внесли зміни до нашого профільного закону і тепер ми можемо звернутись до Кабміну з пропозицією призначити управителів з-поміж кращих державних компаній рішенням уряду, − зауважив Дмитро Жоравович.

Керівник АРМА наголосив, що ця процедура дає змогу швидко налагодити управління проблемними і водночас критично важливими активами.

«Протягом останніх двох місяців такий механізм було застосовано вже двічі – щодо ТЕЦ та «Донецькоблгазу». Днями відбулись загальні збори «Донецькоблгазу», де управитель – НАК «Нафтогаз» – змінив керівництво регіональної газової компанії, завдяки чому споживачі природного газу Донеччини будуть забезпечені необхідними послугами», − зазначив т.в.о. Голови Нацагентства.