Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Керівництво АРМА взяло участь у Міжнародному форумі «Клептократія та незаконні фінансові потоки»

02-12-2021

2 грудня керівництво АРМА взяло участь у Міжнародному форумі «Клептократія та незаконні фінансові потоки».

Зокрема, керівник АРМА Дмитро Жоравович розповів учасникам форуму про методичний документ «Рекомендації з питань виявлення, розшуку та накладання арешту на криптовалютні активи у кримінальному провадженні», який було розроблено спільно з Офісом Генерального прокурора та Кіберполіцією. За його словами, документ грунтується на основі аналізу досвіду конкретних кримінальних проваджень та судових рішень щодо розшуку, арешту та вилучення криптовалюти.

Також, дотримуючись ініціативного підходу у формуванні державної політики та імплементації кращих світових практик у сфері розшуку активів, зокрема і криптовалюти, АРМА звернулось до міжнародних утворень, які працюють у сфері розшуку та повернення активів з пропозицією ознайомитися з практикою України, поділитися своїми підходами та долучитися до розробки дослідження у цьому напрямку.

Крім того, АРМА започатковано консультації з міжнародними організаціями – Інтерпол та Європол; глобальними мережами з повернення активів - Камденською міжвідомчою мережею з повернення активів (CARIN) та Ініціативою з повернення вкрадених активів (StAR); регіональними мережами з повернення активів - Азійсько-Тихоокеанського, Південно-Африканського, Східно-Африканського, Західно-Африканського та Карибського регіонів; Платформою установ з повернення активів держав-членів Європейського Союзу.

Загалом майданчик з обговорення розроблених АРМА Рекомендацій об’єднує понад 150 юрисдикцій.

Варто зазначити, що на даний момент в управління АРМА не передавалася криптовалюта. Це пов’язано у тому числі із відсутністю законодавчого визначення криптовалюти та регулювання пов’язаних з нею правовідносин. Зокрема, поки що незрозуміло, як кваліфікувати криптовалюту – як різновид валюти, який можна розміщувати на депозитному рахунку, чи як окремий вид активу.