Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Критерії реалізації арештованих активів в актах іноземного права

25-10-2021

У багатьох іноземних країнах, зокрема в Нідерландах, Бразилії, Канаді, Чехії, Перу, Танзанії, Тайланді тощо, передбачена можливість продажу арештованого майна до конфіскації або до остаточного винесення вироку в кримінальній справі.

Нідерланди продають товари, не придатні для зберігання, наприклад, спецтехніку або автотранспорт. У Таїланді активи можуть продаватися, якщо їх зберігання призводить до непотрібного тягаря для держави через специфічні особливості майна. Наприклад, це речі, які можуть бути легко пошкоджені або є надміру забрудненими, такими, що мають поганий запах; важкі предмети, які неможливо перемістити; небезпечні предмети (хімікати або легкозаймисті речовини).

У Румунії законом передбачено спеціальне положення щодо продажу арештованих транспортних засобів, власників яких неможливо визначити.

Колумбія дозволяє продаж або знищення активів, які можуть спричинити шкоду навколишньому середовищу.

У Бельгії та Нідерландах існує можливість реалізації майна, яке легко замінюється, вартість якого нескладно визначити та яке може спричинити велику амортизацію, бути пошкодженим або утримання якого тягне завеликі витрати.

Відповідно до Спеціального закону про АРМА, певні види арештованого майна можуть бути реалізовані для збереження його економічної вартості.

Варто зазначити, що з 1-го листопада набирають чинності зміни до Закону про АРМА, якими передбачено низку новацій у сфері реалізації активів. По-перше, прерогатива визначення способу управління – передача підприємцям або реалізація – належатиме тільки суду. По-друге, відповідно до законодавчих змін, реалізації підлягатиме лише рухоме майно, яке швидко псується, швидко втрачає вартість або витрати на зберігання якого протягом року перевищують половину його вартості. Водночас продаж об’єктів нерухомості буде можливим тільки зі згоди власника або після обвинувального вироку суду та конфіскації активу.