Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Матеріали АРМА долучено до обгрунтування позову про стягнення активів російського олігарха

16-03-2023

В ході опрацювання одного зі звернень від правоохоронного органу, влітку 2022 року фахівцями АРМА було встановлено факт впливу та отримання мільярдних доходів найближчим оточенням президента рф від діяльності одного з найбільших київських торгових центрів.

За результатами аналізу інформації встановлено, що, використовуючи офшорні компанії, родина російського олігарха фактично володіє та здійснює контроль над українським підприємством, якому на праві власності належить нежитлове приміщення торгово-розважального центру в Києві загальною площею 72 тис. кв. м. Крім того, встановлено корпоративну структуру власності та історію змін в посадово-засновницькому складі підприємства з метою уникнення санкцій, введених у дію Указом Президента України щодо окремих громадян російської федерації.

АРМА встановлено та досліджено факт того, що кошти отримані внаслідок господарської діяльності українського підприємства, акумульовані у період володіння ТРЦ родиною російського олігарха, спрямовано на купівлю та підтримання фінансово-господарської діяльності підприємств військово-промислового комплексу рф, зокрема АО «Тульський патронний завод» (АО «ТПЗ») та АО «Уляновський патронний завод» (АО «УПЗ). Зазначені підприємства є одними з найбільших постачальників боєприпасів для військових частин рф. Крім того, Ульяновський патронний завод є єдиним в рф виробником патронів для крупнокаліберних кулеметів і снайперських гвинтівок калібру 14,5 мм. Також встановлено, що патрони виготовлені на цьому підприємстві використовуються російськими військовими під час воєнних дій та скоєння злочинів на території України.

Співробітниками Нацагентства встановлено, що в число найбільших активів родини російського олігарха та наближених до нього осіб, що також мають відношення до українського ТРЦ, входить АО «Міжнародний аеропорт Шереметьєво». Таким чином, кошти від діяльності ТРЦ акумулювалися в руках російських бізнесменів та використовувалися для підтримання фінансово-господарської діяльності та інвестицій в інфраструктуру вказаного аеропорту, який виступав постачальником послуг державним військовим установам та військовим частинам рф напередодні та під час вторгнення в Україну.

АРМА встановлено й факт того, що родина російського олігарха та пов’язані з ними юридичні особи відіграли ключову роль у глобальному проекті уряду рф зі встановлення сухопутного сполучення між територією рф та окупованим Кримським півостровом шляхом будівництва так званого «Кримського мосту». Так, підконтрольні підприємства виступали генеральним підрядниками та субпідрядниками будівництва. Відтак, кошти, отримані внаслідок господарської діяльності ТРЦ, також могли бути спрямовані на підтримання фінансово-господарської діяльності підприємств, що були залучені для реалізації цього інфраструктурного проекту. В період повномасштабного вторгнення на територію України дане транспортне сполучення інтенсивно використовувалося для переміщення військ та військової техніки.

Таким чином, аналітики АРМА дійшли висновку, що фінансово-господарська діяльність ТРЦ могла бути джерелом генерування, акумулювання та подальшого фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади шляхом повномасштабного вторгнення на територію України регулярних військ рф.

«Фахівцями АРМА виконано значний обсяг роботи зі збору та аналізу інформації з використанням інструментів OSINT-розвідки та інших можливостей Агентства у сфері виявлення та розшуку активів. Всі зібрані матеріали були направлені до органу досудового розслідування для здійснення подальших оперативно-розшукових та слідчих дій у даному провадженні», - повідомив заступник Голови АРМА Філіп Пронін.

Відповідні матеріали також стали складовою частиною обґрунтування позову Міністерства юстиції до ВАКС щодо стягнення в дохід держави активів, які належать родині російського олігарха та його бізнес-партнерів.