Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Національне агентство впроваджує кращі практики з управління активами – Антон Янчук

07-11-2017

Голова Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів Антон Янчук бере участь у Конференції держав-учасниць Конвенції Організації Об'єднаних Націй проти корупції, яка проходить у м. Відні (Республіка Австрія).

У рамках конференції Антон Янчук взяв участь у спеціальному заході «Кращі практики управління активами», організованому партнерською ініціативою  Групи Світового банку та Управління Організації Об'єднаних Націй з наркотиків і злочинності (StAR).  

«Наша країна підтримує міжнародні зусилля, спрямовані на припинення практики приховування активів, отриманих від корупційних злочинів. Запровадження в країні інституту управління арештованим майном є імплементацією законодавства ЄС, обов’язкових для України рекомендацій міжнародно-правового характеру та кращих практик у цій сфері. Саме тому ми зацікавлені в досвіді управління активами наших міжнародних партнерів і сподіваємось на плідну та системну співпрацю», – зазначив Голова Національного агентства.

Також Антон Янчук представив перші результати роботи Нацагентства. Зокрема, наголосив на тому, що в Україні запущено систему управління арештованими активами. Здійснено відбір перших компаній, які можуть управляти такими активами. Відбір проводився на основі прозорого конкурсу. Така відкритість знижує корупційні ризики та можливі зловживання.

Національне агентство зацікавлене у побудові конструктивних партнерських відносин з Ініціативою StAR на засадах взаємності та відповідності високим вимогам до якості, оперативності та конфіденційності обміну інформацією.

 

StAR – це партнерська ініціатива  Групи Світового банку та Управління Організації Об'єднаних Націй з наркотиків і злочинності, яка підтримує міжнародні зусилля, спрямовані на припинення практики приховування активів, отриманих від корупційних злочинів.

Ініціатива StAR:

  • працює з країнами, що розвиваються та фінансовими центрами з метою запобігання відмиванню доходів, отриманих від корупційних злочинів та  своєчасного повернення викрадених активів;
  • надає допомогу країнам в розробці нормативно-правової бази, формуванні інституційних знань і навичок, необхідних для повернення активів та працює зі своїми партнерами по всьому світу у напрямку розробки ефективних інструментів, пов'язаних із запобіганням розкраданню активів;
  • співпрацюючи з усіма відповідними установами, в тому числі фінансовими центрами і антикорупційними агентствами, надає державам технічну і правову допомогу в напрямку виявлення, повернення та конфіскації активів, отриманих злочинним шляхом та сприяє посиленню міжнародної співпраці у цій сфері;
  • вносить інновації в глобальну боротьбу з корупцією, розробляючи стратегію і методи виявлення активів, отриманих від корупційних злочинів, співпрацюючи з низкою міжнародних інституцій, зокрема, таких як: Управління Організації Об'єднаних Націй з наркотиків і злочинності, G8, G20, Організація економічного співробітництва і розвитку (OECD) і Цільова група з фінансових заходів (FATF).

Національне агентство є спеціально уповноваженим органом державної влади України на співробітництво з міжнародними, міжурядовими організаціями, мережами, діяльність яких спрямована на забезпечення міжнародного співробітництва у сфері виявлення, розшуку та управління активами, в тому числі з Ініціативою StAR (ст. 9-10, 16, 18 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів»).