Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Очільник АРМА розкрив особливості механізмів конфіскації російських активів

06-10-2022

Керівник АРМА Дмитро Жоравович в інтерв’ю для «Інтерфакс-Україна» розповів, як працює АРМА з активами, які знаходяться під санкціями та пояснив механізми конфіскації активів рф.

За словами Дмитра Жоравовича АРМА допомагає розшукувати активи осіб, які потрапили під санкції, але основна робота Агентства пов’язана з розшуком та управління активами в межах кримінальних проваджень.

«Загалом сьогодні в Україні діє два основних механізми конфіскації активів осіб, які підтримують агресію рф. Це арешт з подальшою конфіскацією майна у рамках кримінальних проваджень та стягнення активів на користь держави у результаті застосування санкцій. Наразі правоохоронні органи найчастіше використовують перший шлях, тобто арешт активів у кримінальних справах з подальшою передачею арештованого майна в управління АРМА. Припускаю, це пов’язано з тим, що на відміну від санкційного механізму, цей алгоритм вже відпрацьований на практиці і більш зрозумілий нашій правоохоронній та судовій системам. До того ж АРМА на сьогодні має законні та успішно відпрацьовані способи передачі стратегічних активів в управління державним компаніям», - повідомив керівник Нацагентства.

Водночас другий шлях полягає у накладенні санкцій, формування Мінюстом доказової бази та рішенні Вищого антикорупційного суду. Роль АРМА у даному випадку полягає у розшуку активів підсанкційних осіб за запитом Міністерства юстиції. Зі слів Дмитра Жоравовича, АРМА наразі опрацювало близько 500 таких запитів. В рамках цієї процедури вже є перший випадок конфіскації активів, які пов’язують з відомим російським олігархом.

«Варто наголосити, що ці два шляхи не взаємовиключні та не суперечать одне одному. По-перше, і накладення арешту, і накладення санкцій передбачає фактичне блокування активів, тобто заборону їх власникам користуватись і розпоряджатись заблокованим майном. Відтак, російський бізнес та олігархи втрачають контроль над такими активами. По-друге, арешт у кримінальному провадженні не заважає конфіскувати активи через санкції, а накладення санкцій не є перешкодою для подальшого розслідування злочинів власників активів та притягнення їх до відповідальності. Вся справа у тому, який механізм виявиться більш надійним та ефективним. Зараз можна констатувати, що прописана у законодавстві санкційна процедура дозволяє конфіскувати активи швидше, аніж у кримінальному провадженні, однак поки незрозуміло, наскільки успішним буде кінцевий результат цього механізму. Адже попри позитивне рішення ВАКСу, воно ще не виконане, і держава поки не отримала прямої вигоди від стягнутих активів. Водночас, у кримінальному процесі є всі необхідні інструменти принаймні для збереження вартості арештованих активів – передача підприємцям у тимчасове користування, продаж на торгах, передача державним компаніям в управління» – пояснив очільник АРМА.