Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Очільник АРМА: Управління комерційною нерухомістю поступово відновлює дохідність в умовах війни

07-12-2022

Дмитро Жоравович відвідав один з арештованих об’єктів комерційної нерухомості у Києві, який було передано в управління ТОВ «ЖК «Воздвиженка».

На сьогодні цей актив найприбутковіший серед 52 арештованих об’єктів загальною площею 84,4 тис. кв. м., що знаходяться на території 15 міст України  та передані управителю в рамках одного із 7 діючих договорів управління. На активі перебуває понад 60 орендарів, а дохід від об’єкта складає понад 1,1 млн грн щомісяця.

Для забезпечення безперебійного робочого процесу і належних умов для орендарів в умовах війни та постійних проблем з електро- і теплопостачанням, спричинених ворожими обстрілами критичної інфраструктури,  управитель здійснив низку заходів, зокрема:

  • Запущена котельня на твердому паливі, для забезпечення належного температурного режиму;
  • Закуплено 44 тони паливних пелетного палива;
  • Придбано та запущено дизельний генератор потужністю 150кВт;
  • Встановлено систему автоматичного перемикання живлення від різних джерел електропостачання.

Ці заходи спрямовано на збереження орендарів, робочих місць та, як наслідок, економічної вартості самого активу. Завдяки ефективній організації управління, управителем залучено 18 нових орендарів безпосередньо під час повномасштабної війни.   

Результатом докладених зусиль є позитивна динаміка доходів від використання нерухомості та зниження витрат на її утримання, починаючи з травня 2022 року. За 10 місяців дохід від управління об’єктом склав 28 мільйонів гривень, що становить понад 68% від доходів з користування всіма 52 об’єктами нерухомості в рамках зазначеного договору. Значна дохідність активу дозволяє управителю у тому числі утримувати інше арештоване нерухоме майно у багатьох регіонах України.

За час управління 52-ма об’єктами комерційної нерухомості «ЖК «Воздвиженка» перерахувало до Державного бюджету понад 34 мільйона гривень.