Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Олена Дума виступила на міжнародній конференції щодо арешту, управління та стягнення російських активів для компенсації Україні

29-08-2023

У вівторок 29 серпня Голова АРМА Олена Дума взяла участь у міжнародній конференції «Арешт, управління та стягнення російських активів для компенсації Україні» (Прага, Чехія).

Свою доповідь «Збереження та отримання прибутків від управління замороженими активами» очільниця АРМА почала зі згадки «Формули миру» Президента України В. Зеленського. «Ті механізми, які ми будемо спроможні втілити задля України – управління замороженими активами – будуть використані як запобіжники для унеможливлення подібних історій в майбутньому, - наголосила Олена Дума. - Адже ворог та злочинець має завжди знати, що юридична та економічна відповідальність неминуче настане".

Керівник АРМА акцентувала увагу на тому, що Чехія підтримала всі санкції у рамках ЄС та виступає за їх посилення. Крім того, з метою моніторингу дотримання санкційного режиму країна запровадила перевірку економічних зв’язків суб’єктів підприємницької діяльності. За даними надзвичайного і повноважного Посла Чехії Радека Матули, сума заморожених у Чехії підсанкційних російських активів становить майже 350 млн євро (понад 14 млрд грн).

Олена Дума зазначила, що суттєвих коректив потребує наявний механізм роботи із замороженими російськими активами, які мають бути спрямовані на відбудову України. «Поки українці платять найвищу ціну – міжнародні конвенції не працюють. Єдине рішення – санкції та контроль за їх дотриманням», - підкреслила керівник Агентства, додавши, що АРМА відіграє важливу роль у санкційному механізмі, зокрема, розшукує значний обсяг активів підсанкційних осіб для їх подальшого стягнення на користь держави.

За словами Голови АРМА, сьогодні Національне агентство імплементує європейську модель управління активами, вдосконалюючи нормативне регулювання реалізації арештованого майна та відбору управителів для активів. Мета – узгодження існуючих порядків із законодавством про публічні закупівлі, яке, згідно зі ст. 148 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, є результатом приведення державних закупівель до вимог Європейського Союзу та містить прозорі, недискримінаційні, конкурентні принципи тендерних процедур.

«За дуже короткий час АРМА суттєво збільшило динаміку зростання доходів до бюджету та досягло подвоєння депозитного портфелю до понад 3 мільярдів гривень. Розпочато перевірки по найбільш резонансним та важливим для держави кейсам. Наша мета вкрай чітка – управління активами на мільярди гривень має бути ефективним та приносити бюджету воюючої країни належні доходи», - зауважила Голова Нацагентства.

Вона також повідомила, що днями АРМА відкрило публічний доступ до унікального Реєстру арештованих активів, що є надважливим кроком до прозорої та ефективної політики Агентства. Водночас було зазначено, що в Реєстрі відсутні дані про міжвідомчі міжнародні Угоди з іншими країнами, оскільки такі угоди ще не укладались. Відтак Олена Дума закликала країни до двосторонньої співпраці та укладення двосторонніх угод, в яких мають бути чіткі механізми повернення виведених з України активів.

Серед пріоритетних проблем, над вирішенням яких АРМА нині активно працює, очільниця Агентства назвала визначення кінцевих бенефіціарних власників активів, розблокування управління корпоративними правами, насамперед унеможливлення ситуацій, коли для управління ними необхідно питати дозволу у колаборантів та представників країни-окупанта. Також важливим є надання АРМА права вносити пропозиції до РНБОУ про застосування санкцій та забезпечення дієвих механізмів визнання рішень українських судів про арешт і управління активами за кордоном.

«Заморожені активи, пов’язані з росією та її сателітами  на мільярди євро, які перебувають в пасивному стані в іноземних юрисдикціях, мають працювати! Їх оборотоздатність може суттєво вплинути на життєво важливі процеси, зокрема відбудову критичної інфраструктури, житла, шкіл та лікарень, які знищила росія, або ж допомогти озброїти Збройні Сили України.

АРМА готове до будь-якого формату діалогу щодо співробітництва з іноземними установами з питань повернення активів та міжнародними партнерами. Кожен з нас здатен боротися в своїй компетенції, а об’єднавшись – відвоювати Мир в Україні, в Європі та у Світі», - підсумувала Олена Дума.