Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Представник АРМА взяв участь у круглому столі щодо розшуку підсанкційних активів

06-06-2023

Керівник профільного структурного підрозділу АРМА у сфері розшуку  підсанкційних активів Валентин Шевчук взяв участь у круглому столі на тему «Активи підсанкційний осіб за кордоном: розшук, управління, звернення стягнення».

Захід організовано проєктом ЄС Pravo-Justice

Основними спікерами виступили представники Верховної Ради України, Міністерства економіки України, Міністерства юстиції України, АРМА, Вищого антикорупційного суду України, Національного банку України, Окружний прокурор Республіки Словенія, міжнародні експерти Європейського Союзу, представники бізнесу, юридичної та банківської спільноти.

Учасники обговорили проблеми, пов’язані з ідентифікацією та розшуком активів підсанкційних осіб в іноземних юрисдикціях, особливості управління такими активами, можливими процесуальними складнощами та бар’єрами  виконання судових рішень щодо них.

Представник АРМА розкрив алгоритм виявлення та розшуку активів підсанкційних осіб в Україні та в іноземних юрисдикціях, навів приклади успішних кейсів, окреслив перспективні шляхи  співпраці з міжнародними партнерами, а також ознайомив зі статистичними показниками роботи АРМА.

Зокрема, Шевчук зазначив, що станом на 31 травня 2023 року АРМА розглянуло 7566 запитів Міністерства юстиції України, виявивши такі активи: авіаційний/повітряний транспорт – 2 од.; автомобільний транспорт – 130 од.; житлова та нежитлова нерухомість – 1063 од.; залізничний транспорт – 72 од.; земельні ділянки – 1 497 од.; майнові права інтелектуальної власності – 50 од.; морський та річковий транспорт – 9 од.; сільськогосподарська техніка з комплектуючими – 15 од.; частки у статутних капіталах – 3 924 089 882 гривень.

Інформація про виявленні активи своєчасно та у повному обсязі надсилається до Міністерства юстиції України для подальшого стягнення відповідно до Закону України «Про санкції».

У свою чергу, представниця Міністерства юстиції під час круглого столу відзначила високий рівень ефективності та взаємодії АРМА з Мін’юстом у сфері виявлення та розшуку активів осіб, які причетні або підтримують агресію рф проти України.