Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Представник Світового банку схвально оцінив перші кроки АРМА на чолі з Оленою Думою

30-08-2023

У вівторок 29 серпня Голова АРМА Олена Дума провела продуктивні перемовини з Джанпʼєро Антонаццо, керівником регіональної групи Світового банку у Європі та Центральній Азії, INT.

Зустріч відбулась у Празі під час міжнародної конференції, присвяченій арешту, управлінню та стягненню російських активів для компенсації збитків Україні.

Джанпʼєро Антонаццо схвально оцінив перші результати роботи АРМА на чолі з Оленою Думою, особливо офіційне відкриття доступу до Реєстру арештованих активів (більше деталей: https://arma.gov.ua/news/typical/arma-ofitsiyno-vidkrilo-dostup-do-reestru-areshtovanih-aktiviv) та безшовне впровадження європейських норм під час розробки проєктів актів. Також сторони обговорили перспективні механізми цивільної конфіскації поза межами кримінального провадження.

«Це дієвий крок у боротьбі з корупційними ризиками та відкриття дверей для більших інвестицій в Україну, в тому числі в управлінні арештованими активами. ЄС пильно спостерігав чи відкриє Україна ці дані, чи зможе дати початок прозорості для потенційних управителів, - наголосив представник Світового банку. - Це потужний крок, який свідчить, що Україна ще більше наблизилася до ЄС».

«Ми готові до усіх форматів діалогу з Світовим банком та іншими іноземними установами, адже впевнені, що АРМА, яке демонструє потужний потенціал, докладе всіх зусиль для виявлення та повернення заблокованих активів в Україну, - прокоментувала Олена Дума. – Крім того, ми надзвичайно цінуємо досвід з розшуку та замороження активів підсанкційних та повʼязаних осіб».

Як відомо, Світовий банк є одним з головних фінансових партнерів, що допомагають нашій країні втримати економіку під час війни. Понад 50% усієї фінансової допомоги, наданої Україні з початку війни, пройшло саме через нього.

Наприкінці зустрічі Олена Дума висловила впевненість у подальшому плідному співробітництві між Агентством та Світовим банком – співпраці, що зробить вагомий внесок у відбудову України та еволюцію її економічного потенціалу.