Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Продаж арештованого аміаку: специфіка товару та фактори ціноутворення

11-01-2023

Станом на сьогодні АРМА реалізувало на відкритих торгах арештований аміак російського походження загальним обсягом понад 32 тисячі тонн.

При цьому більше 27 тис. тонн продано за майже 913 мільйонів гривень, тоді як кошти від останньої реалізованої партії у розмірі 5 тис. тонн ще не надійшли на депозитні рахунки АРМА.

Оскільки на отримані від продажу кошти Національне агентство купує військові облігації, забезпечуючи фінансування оборонних потреб держави в умовах війни з рф, вкрай важливим є дотримання законності процедур реалізації арештованого майна та формування обгрунтованих цін на торгах.

В цьому контексті слід наголосити на кількох ключових чинниках ціноутворення на арештований аміак.

  • Стартова ціна лота на торгах встановлюється за результатом проведення оцінки. При цьому стартова ціна залежить від особливостей товару, його якості, підтвердженої сертифікатами оцінки та інших аспектів, які мають місце у конкретних обставинах. Наприклад, під час реалізації третьої партії аміаку обсягом 10 тис. тонн стартова ціна складала 29,5 тис. грн за одну тонну. Натомість в ході аукціону найвища цінова пропозиція досягла 37,2 тис. грн за тонну. Таким чином, остаточна вартість реалізованого майна формується за результатами конкуренції цінових пропозицій учасників ринку та відображає реальний попит на товар.
  • Нормативні документи передбачають, що переможець електронних торгів сплачує їх організатору винагороду (в даному випадку це обраний на конкурсі авторизований у системі Prozorro.Продажі майданчик). У наведеному прикладі винагорода оператора електронного майданчика загалом склала 496,2 тис. грн.
  • Водночас документами, які регулюють реалізацію арештованого майна, не передбачено жодних інших платежів, котрі переможець аукціону має сплатити за придбаний актив. Натомість у ситуації з аміаком на покупця також лягають витрати за прийом, захолоджування, зберігання та відвантаження аміаку, які у вищевказаному випадку склали понад 105 млн грн за 10 тис. тонн. Сплата зазначених витрат необхідна як компенсація для погашення збитків держпідприємства АТ «Одеський припортовий завод» за здійснення ним заходів з відповідального зберігання аміаку, адже саме на це підприємство суд поклав відповідні обов’язки до моменту передачі майна покупцю.
  • Відтак, враховуючи ціну продажу наведеного лота, суму винагороди оператора торгів та вартість заходів зі зберігання активу, загальна вартість аміаку для покупця у цьому випадку склала понад 478 млн грн, або 47,8 тис. грн за тонну. І це не враховуючи необхідності подальшої сплати покупцем ПДВ та митних платежів. Отже, реальна вартість арештованого аміаку для покупців є значно вищою, ніж остаточна ціна продажу за результатами торгів.
  • Крім того, існує суттєва різниця між ціною подібної продукції, яка реалізується, наприклад у роздріб на Prozorro, та оптовою ціною, за якою товар реалізує обраний АРМА майданчик.

Таким чином, встановлення надто високої початкової ціни арештованого аміаку з урахуванням зазначених факторів, є невигідним та економічно непривабливим для учасників ринку – потенційних покупців. Це, у свою чергу, унеможливило б реалізацію вказаних активів у прийнятні строки, та з урахуванням небезпеки ймовірних обстрілів військами рф могло б спричинити пошкодження сховищ аміаку і призвести до екологічної катастрофи для регіону.