Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Реєстр арештованих активів: взаємодія з інформаційною системою ОГП та реєстром судових рішень

15-03-2023

Однією із функцій АРМА, яка окремо визначена у Спеціальному законі про Національне агентство поряд із розшуком та управлінням активами, є формування та ведення Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Зазначимо, що одним з джерел даних для Реєстру є інформаційна система Офісу Генерального прокурора (ІС ОГП). Впровадження автоматизованого обміну з ІС ОГП дозволить наповнювати Реєстр інформацією щодо підозрюваних та обвинувачених у рамках кримінального провадження осіб, а також про прокуратуру, прокурор якої скасував арешт майна.

Так, з метою запровадження форм та методів інформаційної взаємодії між інформаційно-комунікаційною системою Реєстру та ІС ОГП до складу міжвідомчої робочої групи, затвердженої відповідним наказом Генерального прокурора, включено двох осіб керівного складу Національного агентства.

Також у рамках робочої групи планується вирішити питання забезпечення доступу до Реєстру, тим користувачам, які визначено профільним Законом про АРМА, а саме: керівникам прокуратур та органів досудового розслідування, прокурорам, слідчим, детективам та іншим уповноваженим особам органів досудового розслідування, які виконують функції з інформаційно-аналітичного забезпечення правоохоронних органів та ведення спеціальних обліків відповідно до законодавства.

Крім того, однією з важливих задач, яку АРМА вирішило під час дослідної експлуатації, стала автоматизація отримання та завантаження інформації щодо винесених суддями рішень з Єдиного державного реєстру судових рішень. Це дозволило уповноваженим особам АРМА у щоденному режимі отримувати та вносити до Реєстру відомості про ухвалені судові рішення щодо арешту (зняття арешту) активів та майна, а також щодо їх передачі (анулювання передачі) до АРМА для здійснення заходів з управління.

Нагадаємо, що Реєстр арештованих активів, відповідно до наказу АРМА від 30 січня 2023 року № 18 впроваджено в промислову експлуатацію. Система Реєстру є складною інформаційною системою, яка має на меті поєднати в єдиній базі даних інформацію щодо повного життєвого циклу активу: з моменту його арешту та до його конфіскації або повернення власнику. Система дозволяє автоматизувати процес отримання, завантаження, ведення, оновлення та надання відомостей щодо арештованих активів, а також забезпечує узагальнення та оперативний обмін інформацією між органами досудового розслідування, прокуратури та суду при розслідуванні кримінальних злочинів.