Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Уряд підтримав законопроєкт про розширення доступу АРМА до джерел інформації

06-08-2020

Кабінет Міністрів України погодив законопроєкт «Про внесення змін до статті 452 Митного кодексу України», який врегульовує питання автоматизованого доступу АРМА до джерел інформації про активи, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

У разі схвалення парламентом вказані зміни дозволять розширити доступ Агентства до джерел даних, зокрема інформації щодо експортно-імпортних операцій конкретних суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. Наразі така інформація може надаватися лише органам досудового розслідування та державному уповноваженому Антимонопольного комітету.

Первинний збір та обробка зазначеної інформації здійснюватиметься в автоматичному режимі із застосуванням сучасних ІТ-інструментів, що забезпечить мінімізацію ризиків, пов'язаних з безпосередньою участю людини у відповідних процесах.

Нагадаємо, що згідно зі спеціальним Законом про АРМА, Агентство має доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування. Станом на сьогодні АРМА де-факто отримало доступ до більшості зазначених джерел, а також доступ до інформації, що містить банківську таємницю, в усіх діючих банківських установах України.