Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Уряд врегулював порядок дій АРМА при виконанні судових рішень про спецконфіскацію

26-08-2020

Сьогодні на черговому засіданні уряду затверджено постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах».

Нововведення стосуються постанови Кабміну від 27 вересня 2017 р. № 719 «Про затвердження Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах». Внесені зміни:

- дозволять здійснити практичну реалізацію частини десятої статті 100 Кримінального процесуального кодексу України та статті 23 Закону України “Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів”;

- нададуть можливість своєчасного виконання судових рішень про спеціальну конфіскацію активів.

Відтепер співробітники АРМА отримають  чіткий алгоритм дій при виконанні таких рішень, що передусім дасть змогу оперативно відшкодовувати збитки від злочину потерпілій стороні.

Частина десята статті 100 Кримінального процесуального кодексу України визначає, що у разі відсутності у винної особи майна, на яке може бути звернене стягнення, крім майна, яке підлягає спеціальній конфіскації, збитки, завдані потерпілому, цивільному позивачу, відшкодовуються за рахунок коштів від реалізації конфіскованого майна, а частина, що залишилася, переходить у власність держави.

Водночас Законом України про АРМА передбачено, що:

- одержані від реалізації активів кошти зараховуються на депозитні рахунки Національного агентства;

- за погодженням з міжвідомчою комісією з питань реалізації активів Національне агентство самостійно забезпечує виконання судового рішення про конфіскацію, спеціальну конфіскацію активів, стягнення в дохід держави активів, що перебувають в його управлінні або перебували, але були реалізовані, вартістю понад 10 тисяч розмірів мінімальних заробітних плат;

- надходження від здійснюваного Національним агентством управління активами, а також кошти, одержані на підставі міжнародних угод щодо розподілу та повернення активів в Україну, перераховуються до державного бюджету.

Пунктом 22 Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.09.2017 № 719, встановлено, що переможець торгів перераховує кошти за придбаний актив на рахунок Національного агентства.

Таким чином, вказані зміни насамперед покликані врегулювати питання строків та порядку дій АРМА щодо перерахування отриманих від реалізації активів коштів на користь потерпілого, цивільного позивача та до Державного бюджету України при виконанні судових рішень про спеціальну конфіскацію.