Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Вдосконалення порядку повернення грошових коштів власнику після скасування арешту

31-03-2023

Однією з важливих законодавчих ініціатив АРМА є вдосконалення порядку повернення грошових коштів власнику після скасування арешту на такі активи.

З метою уникнення шахрайства, на законодавчому рівні необхідно передбачити більш чіткі вимоги щодо повернення арештованих грошових коштів. Підготовлений АРМА законопроект передбачає необхідність повернення грошових коштів або банківських металів за умови наявності судового рішення про скасування арешту у Єдиному державному реєстрі судових рішень. При цьому рішення прокурора, яким скасовано арешт, направляється до Агентства прокурором, а відповідне судове рішення, що набрало законної сили, слідчим суддею, стороною кримінального провадження або представником особи, стосовно якої здійснюється провадження.

Варто наголосити, що йдеться про зміни до ст. 20 Закону про АРМА, яка регулює  управління саме арештованими коштами та банківськими металами. Адже наведений вище алгоритм вже наявний у статті 21 Закону, де описано механізм повернення рухомого та нерухомого майна, а також грошових коштів, отриманих від реалізації активів на торгах. Тому існує необхідність включення описаного механізму безпосередньо в ту норму, котра окремо регулює сферу управління грошовими коштами.

Також доцільно внести зміни щодо збільшення строку повернення грошових коштів - з трьох робочих днів до десяти. Зазначені зміни обумовлені необхідністю забезпечувати операційні потреби (в тому числі, перевірки наявності судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, дійсності наданої власником інформації про рахунок з метою попередження провокацій у вигляді повідомлення рахунку не власника, а третьої особи, чи неіснуючого рахунку та інших неправдивих даних).

Проект зазначених змін вже розроблено та готується для направлення на погодження до заінтересованих державних органів.