Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Як АРМА розшукує активи під час війни?

14-06-2022

У період з 24 лютого 2022 року АРМА було опрацьовано понад 600 звернень правоохоронних органів у кримінальних провадженнях, пов'язаних з військовою агресією рф та щодо інших злочинів. За результатами здійснених заходів у таких провадженнях вже розшукано активи в Україні та за кордоном на загальну суму більш ніж 1 млрд доларів США. Серед знайденого: промислові підприємства, корпоративні права, рухоме та нерухоме майно.

За результатами заходів з виявлення та розшуку активів АРМА передає необхідну інформацію правоохоронним органам для прийняття ними необхідних процесуальних рішень.

Крім того, Нацагентство посилено співпрацює з усіма уповноваженими міжнародними організаціями, які спільно охоплюють 159 юрисдикцій.

Починаючи з 24 лютого, АРМА вже направило 336 запитів по 555 фігурантам у 87 юрисдикцій та оперативно отримує відповіді, які містять максимально повну та розширену інформацію.

Також у рамках міжвідомчої робочої групи з питань розшуку активів фігурантів кримінальних справ, які здійснювали планування, організацію та безпосереднє керівництво військовою агресією на території України з боку російської федерації, підготовлено та направлено 216 міжнародних запитів до відповідних іноземних органів щодо розшуку активів підозрюваних.

Надання ґрунтовних та об’єктивних висновків щодо наявності підстав для накладення арешту та конфіскації активів у стислі строки залишається пріоритетом АРМА. Для цього Агентство постійно розширює та вдосконалює інформаційно-аналітичні можливості, вживає заходів для автоматизації процесів розшуку активів та розширення доступу до джерел інформації.

Так, АРМА отримано спеціалізоване комп`ютерне обладнання та спеціалізоване програмне забезпечення для започаткування роботи ІТ-лабораторії, діяльність якої спрямована на глибокий аналіз даних з будь-яких цифрових носіїв інформації та здійснення комплексної аналітики отриманих даних шляхом їх співставлення з інформацією про активи та взаємозв’язки фігурантів з офіційних державних реєстрів та інформаційно-аналітичних баз даних.

Протягом останнього часу в результаті взаємодії з державними органами та підприємствами Нацагентство отримало доступ до Спадкового реєстру, Єдиної інформаційної бази даних внутрішньо переміщених осіб, Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій, ІС «Єдиний державний реєстру тварин», Єдиного державного реєстру ветеринарних документів, автоматизувало процеси отримання інформації з реєстрів, що є у розпорядженні Мін’юсту.

Крім того, АРМА налагоджено співпрацю з провідними українськими та міжнародними ресурсами, що надають послуги у сфері збору інформації про корпоративну структуру, майновий стан юридичних та фізичних осіб, визначення місцезнаходження активів (геолокації) та інші необхідні відомості. До таких ресурсів належать: YouControl, RuAssets, Orbis, Sayari, Maltego, Hunchly, ArcGis.

Зазначимо, що відомство забезпечує виконання 100% звернень, на які надаються відповіді у найкоротший можливий строк, але не пізніше ніж протягом трьох робочих днів з дня надходження звернення, або в інший більш тривалий строк, зазначений у ньому.

Нагадаємо, що протягом 2017 – 2022 років АРМА опрацьовано понад 9800 звернень слідчих, детективів, прокурорів, судів та запитів, що надійшли від компетентних органів іноземних держав, щодо виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.