Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Голова АРМА Олена Дума провела зустріч з Головою місії Польщі в Україні Пйотром Лукасєвічем

17-10-2024

Голова Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Олена Дума провела зустріч з Головою місії Польщі в Україні паном Пйотром Лукасєвічем. Під час зустрічі обговорювалися ключові питання співпраці, зокрема Порядок реалізації арештованих активів за кордоном, розроблений АРМА, посилення обороноздатності України за рахунок ефективного управління активами, розшук активів за кордоном, участь іноземців в конкурсах АРМА та посилення співпраці з Центральним антикорупційним бюро Польщі (CBA).

Олена Дума поділилася результатами роботи Агентства, зазначивши, що майже 6 млрд грн арештованих коштів вже працюють на оборону України через закупівлю військових облігацій. Важливим кроком стало підписання Президентом України 14 травня закону, який розширив повноваження АРМА щодо придбання військових облігацій за рахунок арештованих коштів в іноземній валюті. У результаті АРМА закупило ОВДП на суму 31 млн доларів США та 6,5 млн євро.

Пан Лукасєвіч висловив повну підтримку України та підкреслив важливість роботи АРМА для посилення економіки та обороноздатності країни, зазначивши: "Це абсолютно правильно, коли кошти злочинців та представників держави-агресора працюють на посилення оборони та проти самого агресора".

Під час зустрічі також обговорювалося питання участі іноземного бізнесу в конкурсах АРМА. Голова Нацагентства повідомила про врегулювання з Міністерством економіки України питання участі іноземних інвесторів. Тепер обов'язок мати реєстрацію в Україні для іноземного бізнесу виникає лише після перемоги в конкурсі. Це сприяє створенню привабливого інвестиційного клімату та розширенню конкурентоспроможності для відновлення країни.

Керівництво АРМА продемонструвало Пйотру Лукасєвічу результати Нацагентства з розшуку активів за кордоном. Олена Дума розповіла про виявлення виведених активів за межі країни на суму більше 100 млрд доларів у рамках кримінальних проваджень, у тому числі у Польщі.  Конкретним першим кейсом з повернення коштів в Україну є сума більша 5 млн євро, арештованих на рахунку в одному з польських банків. Національне агентство вже підготувало відповідні запити до польських колег.

Голова АРМА зазначила про пріоритетність захисту права власності, в разі скасування арешту, чого Агентство дотримується і буде гарантувати іноземним партнерам. 

Ключовою темою обговорення стало посилення співпраці між АРМА та CBA Польщі. Заступник Голови АРМА Грігол Катамадзе проінформував повіреного у справах про підготовку до підписання міжнародної міжвідомчої угоди між відомствами, що значно посилить взаємодію. Голова місії Польщі в Україні запевнив, що сприятиме підтримці якнайшвидшому підписанню цього документу.

Нагадаємо, що у вересні Радник Голови АРМА Андрій Позняк та в.о. начальника Управління комунікацій АРМА Юлія Квітко провели першу робочу зустріч із польськими колегами у штаб-квартирі CBA у Варшаві, Республіка Польща.