Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Роботу арештованих ТЕЦ на Львівщині можна відновити з понеділка – АРМА

01-11-2018

Для цього потрібно, щоб працівники ТЕЦ виконали умови Меморандуму вийшли на роботу, повернули фактично вилучене обладнання та програмне забезпечення.  

Станом на 1 листопада робота Новороздільської та Новояворівської теплоелектростанцій у Львівській області надалі блокується.

Ключова перешкода, чому Новороздільський та Новояворівський райони залишаються без тепла – відсутність працівників та обладнання, винесеного з ТЕЦ за вказівкою власників, як стало відомо уповноваженим особам АРМА на місці подій зі слів працівників ТЕЦ.

31 жовтня в обох районах області відбулися зустрічі за участі голови Львівської ОДА Олега Синютки, представників міської влади, АРМА, ПП «Гарант Енерго М», ТОВ «Енергія-Новий Розділ», ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» та трудового колективу за результатами яких було укладено Меморандуми.

Під час зустрічі  учасники визнали, що будуть співпрацювати з компанією-управителем для забезпечення якнайшвидшого запуску опалювального сезону.

Так, згідно з укладеними меморандумами компанія-управитель гарантує усім працівникам ТЕЦ збереження робочих місць та укладення з ними трудових контрактів, виплату премій та авансу, а також повинна  забезпечити затвердження та оприлюднення нового штатного розпису.

На сайті міськрад опубліковано повні тексти підписаних меморандумів, штатні розписи і проекти трудових договорів, за якими працівники можуть укласти нові трудові договори безпосередньо зараз.

АРМА закликає всіх працівників, причетних до роботи ТЕЦ, повернутись до виконання трудових обов’язків на цих об’єктах теплової генерації і не перешкоджати запуску опалювального сезону у двох містах.

Працівники теплоелектростанцій повинні були вийти на роботу вже сьогодні, щоб відновити їх роботу та забезпечити жителів опаленням.

Сьогодні  представники АРМА приїхали до ТЕЦ, щоб перевірити стан їх запуску, проте працівники так і не вийшли на роботу.

“За умови виконання меморандуму та виходу на роботу технічного персоналу обидві ТЕЦ можна запускати вже з понеділка”, – зазначив Андрій Потьомкін, начальник Юридичного управління АРМА.

За словами начальника Управління з питань управління активами АРМА Віталія Різника, незважаючи на домовленості робота ТЕЦ і надалі блокується. «Крім саботажу з боку власників та менеджменту ТЕЦ, які не надали технічну документацію для роботи з обладнанням, знищили розпізнавальні знаки та документи, що дозволяють запускати це обладнання, наразі з невідомих причин власники ТЕЦ та їх менеджмент і надалі відмовляються виконувати домовленості”, – наголосив він.

Зазначаємо, що сьогодні більше ста працівників Новороздільської ТЕЦ вже написали заяви про прийом на роботу до управителя – ПП «Гарант Енерго М». Тривають процеси працевлаштування.

 

Чому склалася така ситуація?

Нагадаємо, у 2016 році НАБУ виявило корупційну схему, за якою протягом 2013-2015 років ТЕЦ продавали за ринковою ціною газ, придбаний у держави за «пільговими» цінами начебто для потреб населення.

Як встановлено НАБУ, у результаті реалізації схеми, лише протягом двох років власники ТЕЦ збагатилися на 1,4 млрд грн. Цих коштів вистачило б, щоб протягом 5 років опалювати такі містечка, як Новий Розділ та Новояворівськ.

У червні 2018 року у зв’язку із кримінальним провадженням суд наклав арешт на обидві ТЕЦ та передав їх в управління АРМА.

Відповідно до закону, АРМА оголосила конкурс та визначила іншого приватного управителя ТЕЦ на час арешту, який повинен організувати роботу теплоелектростанцій. Конкурс виграла ПП «Гарант Енерго М».

17 жовтня представники АРМА за допомогою поліції у супроводі детективів НАБУ завели на територію Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська область) управителя цих арештованих об’єктів.

Наразі, НАК “Нафтогаз України” уклав угоду з новим управителем, якого визнали повноправним учасником ринку електроенергії, НКРЕКП надала необхідні для роботи ліцензії, а місцева влада затвердила тарифи. Крім того, управитель прийняв на себе всі попередні борги ТЕЦ – 300 млн грн.

Протягом усього часу здійснюється саботаж запуску арештованих ТЕЦ. Зокрема попередні управителі знищили технічну документацію, базу обліку споживачів, а також незаконно демонтували та вивезли з території ТЕЦ газотурбінну установку, як стало відомо уповноваженим особам АРМА на місці подій зі слів працівників ТЕЦ.

Більше того, власники арештованих ТЕЦ тиснуть на працівників АРМА, НАБУ та САП. Вони звернулися до Національної поліції із завідомо неправдивою заявою про рейдерське захоплення. За заявами представників власників відкрили кримінальні провадження проти співробітників АРМА.

 

***

 

Новороздільська міськрада:
http://www.novyrozdil.lviv.ua/

Меморандум:

http://www.novyrozdil.lviv.ua/docs/memo_31102018_1.jpg

http://www.novyrozdil.lviv.ua/docs/memo_31102018_2.jpg

http://www.novyrozdil.lviv.ua/docs/memo_31102018_3.jpg

Штатний розпис:

http://www.novyrozdil.lviv.ua/docs/staff_31102018.docx

 

Новояворівська міськрада:

http://novmiskrada.gov.ua/

 

Меморандум:

http://novmiskrada.gov.ua/2018/10/31/memorandum-mayemo-nadiyu-shho-pratsivnyky-tets-dotrymayutsya-slova-i-zavtra-vyjdut-na-robotu/

 

Штатний розпис:

https://www.facebook.com/NovoyavorivskaMiskaRada/