Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА передало в управління активи на понад 3,5 млрд грн

19-07-2022

Станом на сьогодні відібрані АРМА управителі  забезпечують збереження  арештованих активів загальною вартістю понад 3,5 мільярда гривень. До того ж зазначена сума не враховує вартості мережі АЗС «Глуско», заходи оцінки якої тривають.

Серед найбільших активів, переданих для тимчасового комерційного користування, - частина нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», акції ПрАТ «Газтранзит», Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ, 26 облгазів, нерухомість групи компаній «АІС» та ін.

Управителями вказаних активів є приватні та державні компанії, обрані на конкурсних засадах або визначені за розпорядженням уряду (у випадках з об’єктами критичної інфраструктури).

«Головна мета управління арештованими активами – збереження їх економічної вартості. При цьому, зберігаючи активи на 3,5 мільярда гривень, компанії-управителі витрачають значні ресурси на відновлення й утримання арештованого майна, сплату податків і створення робочих місць. Крім того, від управління активами до державного бюджету вже перераховано загалом близько 100 мільйонів гривень чистого доходу», - повідомив т.в.о. Голови АРМА Дмитро Жоравович.

Очільник Нацагентства додав, що наразі триває робота з підготовки та відбору управителів для російських і білоруських активів, загальна вартість яких орієнтовно складає понад 10 млрд грн.

Станом на сьогодні АРМА укладено договори управління з 16 приватними та державними українськими компаніями. Як повідомлялося раніше, у кількісному співвідношенні серед управителів арештованими активами переважають представники приватного бізнесу,  але за критерієм вартості найбільш знакові активи передаються в управління державі.