Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА закликає Верховну Раду повернутись до розгляду критично важливого законопроєкту щодо активів рф

10-10-2024

9 жовтня 2024 року Верховна Рада України не підтримала законопроєкт №11280-1, який мав би розблокувати управління арештованими корпоративними правами російських і білоруських активів без згоди їхніх власників. Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) наголошує, що цей законопроєкт є критично важливим для економіки України під час війни, оскільки дозволив би використовувати активи агресора для відновлення країни.

Наразі чинне законодавство зобов’язує отримати згоду російських чи білоруських власників для управління їхніми активами, що, за словами АРМА, є неприйнятним під час війни. Через це безліч активів продовжують працювати на користь агресора або ж простоюють, не приносячи державі жодної вигоди.

АРМА зазначає, що ухвалення цього законопроєкту могло б стати потужним інструментом для збільшення надходжень до держбюджету. Замість того, щоб активи приносили прибуток їхнім російським власникам, ці кошти могли б спрямовуватися на відновлення України. Прикладом успішної роботи подібних ініціатив є зароблені АРМА 12 мільярдів гривень від управління іншими активами, які вже знаходяться в компетенції агентства.

Однією з причин провалу голосування стала заява голови фракції “Батьківщина”, яка, посилаючись на лист Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), закликала відхилити законопроєкт. Втім, АРМА стверджує, що зауваження ЄБА не містили чітких юридичних аргументів і не обґрунтовували потреби у відхиленні законопроєкту.

Крім того, українські бізнес-асоціації, що об’єднують 119 організацій, публічно висловили підтримку законопроєкту, закликаючи депутатів забезпечити ефективне управління арештованими активами: https://urb.org.ua/biznes-zaklika%d1%94-prijnyati-klyuchovi-pro%d1%94kti-zakoniv-dlya-pidvishhennya-efektivnosti-arma/

АРМА закликає до конструктивного діалогу та спільної роботи з народними депутатами для розв’язання проблеми. Агентство наголошує, що під час війни кожен арештований актив має працювати на перемогу України, а не приносити прибутки агресору.