Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА не розриватиме договір управління з ПАТ “Укрнафта” до остаточного рішення Верховного суду по Сахалінському родовищу

05-12-2023

Київ, 05 грудня 2023 року

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) не ініціюватиме припинення договору управління з ПАТ “Укрнафта” заарештованими активами компанії “Укрнафтобуріння” у зв’язку з рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду, внаслідок якого підприємство втратило ліцензію на спеціальний дозвіл з користування надрами Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища.

Наголошуємо, що у договорі управління з ПАТ “Укрнафта” (підписаний 14 червня 2023 року) відсутні положення, які трактують анулювання спецдозволу на користування надрами як достатній привід до розірвання договору управління. 

АРМА не має наміру шукати нового управителя активами “Укрнафтобуріння”, допоки чинний управитель не вичерпав юридичні можливості врегулювання наявної ситуації. "Укрнафтобуріння” вже звернулось до суду з відповідною касаційною скаргою. Тільки у разі рішення Верховного суду про остаточну втрату спецдозволу договір управління може бути достроково розірвано. 

Також Агентство вжило термінові заходи для врегулювання ситуації та внесло запити до Державної податкової служби України та Державної служби геології та надр України щодо визначення позиції ЦОВВ, у межах компетенції якого видача та анулювання дозволів на користування надрами. 

Крім того, АРМА має намір створити міжвідомчу робочу групу, що включатиме представників органів державної влади та незалежних спеціалістів. Мета її роботи - забезпечення виконання умов договору та надходження прибутків до держбюджету.

Наявність чинного договору управління арештованими активами “Укрнафтобуріння” має забезпечувати стабільні надходження до бюджету. А той, хто під час війни здійснює діяльність щодо унеможливлення видобутку вуглеводнів, вчиняє злочин проти народу. Якщо ж за такими рішеннями приховані цілі уникнути виплати до бюджету та унеможливити ситуацію, коли арештовані активи приносять користь, АРМА відреагує миттєво, - прокоментувала очільниця АРМА Олена Дума. - Відповідно до умов документа, ПАТ “Укрнафта” зобов’язане перерахувати до державної скарбниці 90% від своїх доходів. Тож управитель повинен сплатити відповідні платежі до бюджету на початку наступного року. Зі свого боку АРМА забезпечуватиме виконання державних інтересів та надходження прибутку до бюджету”. 

Нагадаємо, 23 травня 2023 року Уряд погодився з пропозицією АРМА та Міноборони щодо застосування особливої процедури передачі активів «Укрнафтобуріння» в управління ПАТ “Укрнафта”. Після підписання договору управління компанія розпочала видобуток ресурсів влітку цього року. 

У другій половині 2023 року управитель “Укрнафтобуріння” продемонстрував високі результати роботи (у I півріччі компанія отримала 700 млн грн прибутку), запустила нові свердловини та оголосила про плани збільшити прибуток втричі.