Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА реалізувало арештоване майно більш як на 200 млн грн

07-10-2021

За 4 роки діяльності АРМА дохід від реалізації арештованого майна склав понад 200 мільйонів гривень.

При цьому на кошти від реалізації, розміщені на депозитному рахунку АРМА у державному банку, за цей час нараховано понад 37 мільйонів гривень у вигляді відсотків. Найбільшу суму від реалізації отримано у 2019 році – 169 млн грн, тоді як протягом двох останніх років сукупно від продажу надійшло близько 25 млн грн. Таким чином, наразі переважним способом управління арештованими активами є їх передача компаніям для комерційного використання.

Зазначені кошти разом із відсотками є потенційним доходом державного бюджету у разі винесення вироків про конфіскацію. Водночас у випадку скасування арештів або виправдувальних вироків капіталізовані грошові активи повертаються законним власникам. Таким чином, реалізація майна є ефективним способом збереження вартості активів під час дії арешту.

Серед реалізованого на торгах майна – транспортні засоби, земельні ділянки, корпоративні права, зерно, пісок, добрива, тканини тощо.

Важливо наголосити, що управління майном шляхом його реалізації на торгах не є відчуженням активів у фізичних та юридичних осіб – до завершення кримінального провадження кошти від продажу є їх законною власністю.

Разом з тим, 1-го листопада набирають чинності зміни до Закону про АРМА, якими передбачено низку важливих новацій у сфері реалізації активів. По-перше, прерогатива визначення способу управління – передача підприємцям або реалізація – належатиме тільки суду. По-друге, відповідно до законодавчих змін, реалізації підлягатиме лише рухоме майно, яке швидко псується, швидко втрачає вартість або витрати на зберігання якого протягом року перевищують половину його вартості. Водночас продаж об’єктів нерухомості буде можливим тільки зі згоди власника або після обвинувального вироку суду та конфіскації активу.

«Запроваджені зміни позбавляють АРМА дискреційних повноважень щодо продажу активів, однак чітко врегульовують функцію з реалізації майна. Оскільки Агентство передаватиме рухоме майно на торги виключно за рішенням суду, вкрай важливо забезпечити належне визначення судами способу управління активами, щоб майно, яким можливо управляти лише шляхом реалізації, передавалося Агентству саме для реалізації. Для цього на законодавчому рівні слід запровадити механізм планування перед арештом, який забезпечить консультації з АРМА при ухваленні рішень про передачу активів в управління Агентству» – повідомив очільник АРМА Дмитро Жоравович.