Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Дмитро Жоравович пояснив, які критерії варто враховувати при оцінці ефективності АРМА

18-10-2021

Реальна оцінка ефективності діяльності АРМА вимагає врахування низки напрямів роботи органу, а перерахування надходжень до державного бюджету не є головною метою роботи Агентства.

Про це в інтерв’ю «Інформаційному агентству «УКРІНФОРМ» заявив т.в.о. Голови АРМА Дмитро Жоравович.

«Щоб дати об’єктивну оцінку роботи АРМА, необхідно добре розуміти, чим насправді займається Агентство. Річ у тім, що ефективність нашого відомства найчастіше оцінюють на підставі надходження до бюджету грошових коштів від управління активами. Однак головне завдання АРМА – збереження економічної вартості арештованих активів, а не наповнення державного бюджету. Адже ідея існування АРМА полягає в тому, щоб арештоване майно не знецінювалося до вироку суду, а держава при цьому не витрачала додаткові кошти на його збереження», − наголосив очільник АРМА.

За словами Дмитра Жоравовича, відібрані АРМА на конкурсних засадах управителі здійснюють всі витрати на утримання активів за рахунок доходів, отриманих від комерційного використання майна. І такі витрати є значними. Наприклад, за перші 5 місяців цього року на утримання активів управителями було витрачено понад 200 мільйонів гривень, тоді як до бюджету перераховано 15,4 мільйона гривень. Як правило, громадськість звертає увагу лише на останній показник – надходження до бюджету. Це помилкове бачення, бо реальний ефект від управління – у понад 10 разів більший. Крім того, управителі сплачують податки та створюють нові робочі місця.

«АРМА – єдиний орган в Україні, який капіталізує арештовані грошові кошти. За 4 роки, завдяки управлінню коштами, на них нараховано 111 мільйонів гривень у вигляді відсотків, і тепер розмір депозитного портфелю АРМА становить 605 мільйонів у гривневому еквіваленті» − зазначив керівник агентства.

Т.в.о. Голови АРМА наголосив, що всі наведені показники стосуються лише управління активами і не охоплюють їх розшук, міжнародну діяльність Агентства, формування і ведення Реєстру арештованих активів тощо. Відтак, за словами очільника відомства, є всі підстави стверджувати, що АРМА – ефективна інституція, котра зберігає вартість арештованих активів на мільярди гривень.

«І попри те, що надходження до бюджету не є основною метою діяльності АРМА, динаміка доходів від управління арештованими активами  зростає. Так, з початку цього року до бюджету перераховано на 343% більшу суму, аніж у минулому році», − підсумував керівник Нацагентства.