Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Дмитро Жоравович розповів про співвідношення державних та приватних компаній серед управителів

23-06-2022

Більшість компаній, які управляють арештованими активами, є  приватними суб’єктами господарювання, однак в управління державним структурам передаються найдорожчі об’єкти.

Про це в інтерв’ю Forbes Ukraine розповів т.в.о. Голови АРМА Дмитра Жоравович.

За словами очільника Агентства, у кількісному співвідношенні серед управителів арештованими активами переважають представники приватного бізнесу. «Але за вартістю – найбільш знакові активи все ж дійсно бере в управління держава. Наразі державним компаніям успішно передано ряд активів, зокрема, дві ТЕЦ у Львівській області, акції “Донецькоблгазу”, понад 230 АЗС та об’єктів нерухомості мережі Glusco, а також 26 облгазів. Всі ці об’єкти передано за пришвидшеною процедурою через рішення Кабміну. Ще деякі великі активи - нафтопровід “Самара - Західний напрямок”, акції ПрАТ “Газтранзит” − також отримали держкомпанії, але шляхом участі у конкурсних процедурах. Таким чином, з понад 15 діючих компаній-управителів наразі державні компанії складають третину наших управителів, решта - приватний бізнес» - зазначив керівник відомства.

 

Дмитро Жоравович повідомив, що назвати точну цифру щодо вартості цих активів сьогодні складно, оскільки ще не всі арештовані об’єкти, для яких визначено чи відібрано управителів, пройшли процедуру оцінки. Загалом АРМА передало в тимчасове управління активи приблизною вартістю у 4 мільярди гривень», − зазначив Дмитро Жоравович.

 

Також керівник АРМА пояснив, чому 26 облгазів та АЗС Glusco передали «Нафтогазу»: «Ми дійшли висновку, що в умовах складної ситуації на енергетичному ринку переривання роботи цих АЗС поглибить кризу. Рішення ухвалювали спільно з профільними міністерствами – Мінекономіки та Міненерго, за особливою процедурою, яка дозволяє призначити управителя у стислі строки. Те саме стосується й 26 облгазів, які ЗМІ пов’язують з Фірташем».