Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Досвід соціально орієнтованого управління активами в Італії, Великобританії та Румунії

17-09-2021

Досвід Італійського агентства з управління та використання вилучених та конфіскованих активів (ANBSC) у сфері соціального повторного використання конфіскованих активів передбачає встановлення пріоритетів. Насамперед, вилучені активи передаються для використання місцевим органам влади, що дає змогу компенсувати громадам втрати від організованої злочинності. Конфісковане майно може бути передано спеціалізованим проєктам, якими управляють треті особи, зокрема неприбуткові громадські організації, які, у свою чергу, перетворюють їх у проєкти для підвищення соціальної відповідальності громад шляхом створення робочих місць для молоді або сільськогосподарських центрів. Наприклад, організація “Лібера” співпрацює з кооперативними фондами та студентами для вирощування та виробництва органічних продуктів на конфіскованих землях.  

ANABI  - офіс із повернення активів при Міністерстві юстиції Румунії також здійснює управління конфіскованим нерухомим майном виключно шляхом передачі його у повторне соціальне використання. Цікаво, що 20% вартості конфіскованих активів Румунія витрачає на правову освіту.

Водночас уряд Великобританії навіть запровадив спеціальну програму “Community Cashback” – багатомільйонний фонд для фінансування проєктів та громадських ініціатив, джерелом якого є кошти, повернуті з отриманих від злочинної діяльності доходів.

Механізм управління арештованими активами в Україні передбачає можливість передачі майна виключно юридичним або фізичним особам, метою діяльності яких є отримання прибутку, тобто суб’єктам підприємництва. Відтак, передати на соціальні потреби неможливо навіть ті арештовані активи, якими з об’єктивних причин (наприклад, у зв’язку з необоротоздатністю) неможливо розпоряджатися за допомогою наявних в АРМА повноважень.