Ц
Ц
Ц
A
A
A+

35 мільйонів гривень відсотків нараховано на кошти від реалізації арештованого майна

27-08-2021

З моменту реалізації АРМА перших арештованих активів восени 2017-го року станом на сьогодні продано майно вартістю в понад 200 мільйонів гривень. На отримані кошти, які розміщено на депозитному рахунку АРМА в державному банку, за цей час нараховано близько 35 мільйонів гривень у вигляді відсотків на депозит.

Зазначені кошти разом з відсотками є потенційним доходом державного бюджету у разі винесення вироків про конфіскацію. Водночас у випадку скасування арештів або виправдувальних вироків капіталізовані грошові активи повертаються законним власникам.

Для прикладу, у 2019 році АРМА отримало в управління арештований пісок – 2 589 200 тон на території 72 га, що знаходився у межах Вишеньківської громади Київської області. Актив було реалізовано на відкритих торгах за понад 27 мільйонів гривень. Завдяки розміщенню цих коштів на депозиті АРМА початкова сума протягом року зросла на 3,4 мільйона гривень, що дозволило повернути громаді майже 31 мільйон гривень.  

В іншому випадку АРМА реалізувало на торгах 10 арештованих автомобілів за 4,87 млн грн. З 2017 по 2021 рік на виручені кошти нараховано понад 2 млн грн відсотків, що дозволяє власнику придбати нові автомобілі відповідних марок, але більш сучасного модельного ряду.

Наведені приклади свідчать про те, що реалізація арештованого майна є дієвим способом збереження, а в деяких випадках і збільшення економічної вартості активів до винесення остаточних вироків у кримінальних справах.

Довідково. Депозитний портфель АРМА складається з коштів арештованих грошових активів та коштів, одержаних від продажу арештованого майна на електронних торгах. Відповідні активи розміщуються на депозитних рахунках у державному банку у гривні, євро та доларах США на умовах, які є одними з найбільш вигідних на ринку банківських послуг. Це дозволяє Нацагентству збільшувати вартість активів, якими воно управляє.