Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Алгоритм управління арештованою яхтою Royal Romance: від арешту до наповнення бюджету

27-03-2023

Розшукана АРМА у рамках кримінального провадження елітна 92-метрова яхта Royal Romance після накладення арешту була передана Національному агентству для реалізації на торгах.

Оскільки майно фізично перебуває за кордоном, після отримання ухвали суду АРМА спільно з Офісом Генерального прокурора розробило дорожню карту управління активом, на основі якої наразі діють всі залучені сторони.

Запропонований фахівцями Агентства алгоритм передбачає, що після арешту та передачі яхти в управління, Офіс Генерального прокурора на підставі ст. 100 та 545 КПК України звертається до центрального органу Республіки Хорватія з проханням виконати передбачені українським кримінальним процесом дії, зокрема накласти арешт на актив та передати його в АРМА.

В подальшому, в рамках надання міжнародної правової допомоги хорватська сторона здійснила заходи з визнання рішення українського суду та власним судовим рішенням (Окружний суд м. Спліт Республіки Хорватія) застосувала тимчасові заходи безпеки щодо яхти з метою унеможливлення її виведення за межі країни.

Станом на сьогодні представники АРМА здійснили огляд арештованого судна та вживають заходів для його реалізації на торгах.

Зокрема, Нацагентством розроблено зміни до нормативно-правових актів, які регулюють продаж арештованих активів, нині документ погоджується іншими органами влади.

Паралельно АРМА налагоджено взаємодію зі спеціалізованими міжнародними аукціонами, які є світовими лідерами у сфері продажу елітних яхт. Йдеться про міжнародні аукціони та  яхтових брокерів, які знаходяться в США, Монако, Великій Британії, Франції та ОАЕ. У разі ухвалення змін до нормативно-правових актів Нацагентство отримає можливість укласти договір про реалізацію арештованої яхти з одним із таких майданчиків.

Отримані від продажу кошти до остаточного рішення суду можуть бути розміщені на депозитному рахунку АРМА у державному банку та використані як джерело купівлі військових облігацій, тобто спрямовані на потреби оборонної сфери в умовах війни.

Водночас спрямування коштів від реалізації судна, яке, згідно з відкритою інформацією, вартує близько 200 млн євро, до Державного бюджету України на безповоротній основі можливе після обвинувального вироку та конфіскації майна.

Після винесення такого вироку в Україні Офіс Генерального прокурора, за аналогією з арештом, має звернутися до уповноваженого органу в Хорватії щодо визнання ухваленого рішення. Конфіскація яхти хорватською стороною стане юридичною основою для отримання Державним бюджетом коштів від її продажу на торгах.

Безпосередній механізм отримання коштів від продажу віп-майна полягає або через створення окремого фонду, або передбачає повернення на підставі статті 57 Конвенції ООН проти корупції.

Таким чином, наразі АРМА розробило та проаналізувало всі необхідні правові та управлінські механізми для того, щоб дороговартісне майно експолітика-колаборанта і його дружини у підсумку принесло користь державі.