Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА автоматично отримуватиме інформацію про доходи фізичних осіб

21-02-2020

Починаючи з 20 лютого АРМА зможе отримувати відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Отримання інформації про доходи фізосіб на запити Агентства відбуватиметься в автоматизованому режимі.

Досягненню цієї мети передував складний процес організаційної та технічної підготовки. Точкою відліку став спільний наказ Міністерства фінансів та АРМА, який визначив загальний порядок відповідної інформаційної взаємодії.  Наступним кроком стало укладення протоколу, яким конкретизовано формати запитів та відповідей, що передаються та приймаються двома органами.

Крім того, оскільки зазначена інформація з реєстру платників податків є інформацією з обмеженим доступом, то відповідно до законодавства повинна оброблятися із застосуванням системи комплексного захисту інформації. Така система була створена АРМА і за результатами державної експертизи отримала атестат відповідності.

Додатково процес ускладнювала і трансформація організаційної структури Державної фіскальної служби, що гальмувало узгодження нормативних аспектів взаємодії. Зрештою, попри всі труднощі алгоритм отримання інформації з реєстру ДФС запроваджено в дію.

Таким чином, функціональний потенціал АРМА посилено ще одним важливим ресурсом, автоматизація взаємодії з яким підвищить оперативність заходів з виявлення та розшуку активів.