Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА докладає зусиль, щоб активи не втратили вартість до конфіскації – керівник АРМА

31-08-2022

Дмитро Жоравович взяв участь в конференції «Відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок війни», організатором якої виступила «Юридична практика».

Керівник АРМА розповів про роль АРМА у забезпеченні компенсацій державі, бізнесу та громадянам за рахунок активів, які підлягають конфіскації.

Очільник Нацагентства зазначив, що у функціонал АРМА безпосередньо не закладено механізм компенсацій юридичним або фізичним особам за рахунок управління арештованими активами. Однак він наголосив, що, виконуючи своє основне завдання – збереження економічної вартості арештованих активів, – АРМА забезпечує саму можливість того, щоб після конфіскації або спецконфіскації постраждалі особи могли отримати належне відшкодування завданих збитків. Це, за словами Дмитра Жоравовича, пов’язано з тим, що у разі  знецінення майна на етапі арешту буде відсутній ресурс для виплати компенсацій після конфіскації такого майна.

«Сьогодні механізм арешту і передачі в АРМА активів росіян, білорусів та колаборантів у рамках кримінальних проваджень є найбільш використовуваним, оскільки для нього є вся необхідна нормативна база, він випробуваний на практиці та зрозумілий учасникам процесу, насамперед правоохоронцям і судам», – наголосив керівник АРМА.

Він додав, що за останні три місяці до Агентства надійшло понад 100 судових ухвал про арешт і передачу в управління активів. З них близько 2/3 – це активи рф, російського/білоруського бізнесу та інших осіб, які сприяють агресії.

Коментуючи заходи з управління арештованими активами під час війни, т.в.о. Голови АРМА повідомив, що наразі вже визначено управителів для Глухівського кар’єру кварцитів, російських морських суден, значної кількості нерухомого майна, транспортних засобів тощо. «Це значить, що активи будуть зберігати свою вартість, а держава не витрачатиме ресурси на їх утримання. Водночас після конфіскації у кримінальному провадженні чи після стягнення за санкційними процедурами це майно стане базою для компенсацій державі, бізнесу і громадянам», - пояснив Жоравович.

Керівник АРМА також прокоментував тему управління арештованими коштами: «Буквально минулого тижня за ініціативи ОГП на користь Міністерства оборони було вилучено понад 300 мільйонів гривень одного з синів Януковича. Ці кошти були арештовані ще більше 2-х років тому і з того часу перебували в управлінні АРМА. Власне, арештовано було майже 250 млн, тоді як держава отримала більше 300 млн. Тобто за цей період АРМА забезпечило збільшення суми на понад 50 млн завдяки нарахованим відсоткам».

Очільник агентства додав, що АРМА ініціювало купівлю військових облігацій за рахунок арештованих коштів, які розміщені на депозитних рахунках відомства.

«Переконаний, вже зовсім скоро ми придбаємо облігації, а держава зможе використати сотні мільйонів гривень на фінансування режиму воєнного стану. Тобто ми використовуємо всі доступні можливості для того, щоб арештовані активи вже зараз працювали на користь держави, не чекаючи на рішення про конфіскацію», – підсумував свій виступ Дмитро Жоравович.