Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА ініціює створення державної експериментальної програми для забезпечення житлом ВПО

19-02-2024

16 лютого 2024 року Голова АРМА Олена Дума разом із заступником Павлом Великоречаніним взяли участь у засіданні Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. 

Під час засідання ТСК ВРУ Олена Дума надала матеріали щодо інвентаризації житлових обʼєктів, які вже можна розглядати для вирішення питання розміщення осіб, які втратили житло та висловила пропозицію створення державної експериментальної програми для забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом.  

За словами очільниці Нацагентства, реалізація вказаної ініціативи можлива шляхом ухвалення важливих рішень. 

Механізм має передбачати участь юридичних осіб, а саме державних підприємств, які віднесені до сфери управління обласних військових адміністрацій або фізичних осіб – підприємців у забезпеченні укладання договорів управління активами і співробітництва з АРМА для надання житла ВПО під час дії воєнного стану в Україні. 

Очільниця Нацагентства,  зауважила, що ще у минулому році ініціювала передачу житлових об’єктів, які є в управлінні АРМА, для потреб тимчасово-переміщених осіб. 

Агентством було ініційовано відповідний проєкт закону. Уряд вже підтримав ініційовані АРМА зміни та вніс проєкт до Верховної Ради України (реєстр. № 1️1009).

Проєктом Закону передбачено застосування спрощеного порядку передачі активів в управління для підвищення ефективності їх управління на підставі рішення КМУ

за наявності хоча б однієї з таких обставин:

  • розміщення внутрішньо переміщених осіб з метою виконання державних соціальних програм держави;
  • у тому числі майном санаторно-курортного напряму для забезпечення потреб держави та реабілітації військовослужбовців. 

Дієвість АРМА має бути в результатах та справжньому піклуванні про людей. Головою Агентства було озвучено ризики впровадження використання арештованої нерухомості, оскільки при знятті арешту люди мають володіти інформацією завчасно, що в такому разі актив повертається власнику. А органи влади завчасно мають продумати механізм надання альтернативних помешкань.  

Та це не має стати перешкодою в досягненні основної цілі: піклування про українців, які є постраждалими та втратили власні домівки.