Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА надала роз’яснення про повернення грошових коштів у зв’язку з надходженням судового рішення, яким скасовано арешт

28-05-2024

Правові та організаційні засади функціонування АРМА визначає Закон України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (далі – Закон). АРМА у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, Положенням про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, затвердженого постановою КМУ від 11.07.2018 № 613 (далі – Положення).

Відповідно до Закону та Положення визначено, що у разі надходження винесеного у межах наданих законом повноважень рішення прокурора, а також надходження від суду прийнятого ним судового рішення, що набрало законної сили, яким скасовано арешт розміщених на рахунках АРМА коштів або банківських металів, АРМА перераховує відповідні кошти та нараховані за ними відсотки на рахунок їх законного власника протягом трьох робочих днів з дня надання ним інформації про реквізити рахунка.

Таким чином Агентство забезпечує законному власнику не тільки збереження коштів, а також і збільшення їх ефективної вартості, але за умови наявності судового рішення, що набрало законної сили та надходження його до АРМА у встановленому законодавством порядку.  

Останнім часом є багато випадків коли адвокати/представники власників та/або самі власники надсилають до АРМА заяви про повернення грошових коштів з копіями судових рішень, які:

  • завірені заявниками/представниками і не містять інформації про набрання законної сили
  • відсутні в Єдиному державному реєстрі судових рішень
  • не мають записів в реєстрі судових рішень про дату набрання законної сили, що передбачене Положенням про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого Радою суддів України 02.04.2015 № 25 

Крім того, бувають випадки коли інформація про реквізити банківського рахунку надається заявником не будучи завіреної відповідною банківською установою, в якій відкрито зазначений рахунок.

АРМА розглядає кожне звернення та надає необхідні роз’яснення щодо конкретних причин невідповідності передбаченому законодавством порядку. 

Після надання аргументованої відповіді заявнику, маємо від адвокатів велику кількість запитів та скарг щодо невиконання вимоги про повернення коштів у передбачений законом строк, замість приведення надісланих до АРМА документів у відповідність до вимог законодавства. 

В разі надання повного пакету документів з наявністю інформації про набрання судовим рішенням законної сили, АРМА перераховує законному власнику грошові кошти у визначений законом строк, з нарахованими банком відсотками за весь час управління, забезпечуючи збільшення їх економічної вартості.

Тому, ще раз наголошуємо, що надходження будь-якого судового рішення, що набрало законної сили, яким скасовано арешт коштів повинно:

  • надійти до АРМА від суду з відповідним супровідним листом
  • бути зареєстрованим в Єдиному державному реєстрі судових рішень
  • мати запис в реєстрі судових рішень про дату набрання законної сили
  • інформація про банківські реквізити має бути завірена відповідною банківською установою
  • заява фізичної особи має бути підписана КЕП або нотаріально посвідчена з метою ідентифікації наявності саме законному власнику, а не «ймовірно  власнику» та/або представнику власника.

Окремо інформуємо, щодо повернення майна юридичним особам, власниками яких є рф та/або громадяни рф, а також фізичним особам - громадянам рф, крім тих, що проживають в Україні на законних підставах. Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову № 187 від 03.03.2022 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації» якою введено мораторій (заборону) на виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов’язань, кредиторами (стягувачами) за якими є російська федерація або особи, пов’язані з державою-агресором, включаючи юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником, що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є російська федерація або громадянин російської федерації. В такому випадку АРМА завжди буде забезпечувати національні інтереси та не повертатиме майно особам, пов’язаним з країною-агресором.