Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА налагодило обмін інформацією з ДПС у сфері розшуку активів

13-03-2023

АРМА налагодило співпрацю та обмін інформацією з Державною податковою службою України задля ефективного виконання функцій з виявлення та розшуку активів.

При підготовці відповідей на звернення правоохоронних органів та аналітичних висновків фахівцями АРМА широко використовуються можливості інформаційно-комунікаційних систем, власником яких є ДПС України.  

Зазначений інформаційний обмін надає АРМА можливості отримувати відомості про доходи фізичних осіб, які нараховувались/отримувались платникам податків-фізичним особам з 1998 року та по теперішній час. Детальний аналіз джерел формування таких доходів дозволяє робити висновки про фактичний розмір отриманих доходів, джерело їх отримання, та здійснювати аналіз щодо набуття необґрунтованих активів.

Відомості таких баз даних також дозволяють якісно проводити аналіз основних показників господарської діяльності підприємств, отримувати певну інформацію про активи, основні засоби, оборотні/необоротні активи, що використовуються підприємством; відслідковувати та аналізувати рух товарно-матеріальних цінностей від постачальників до покупців; отримувати первину інформацію по операціям з виведення коштів (активів) за межі України, у тому числі задіяних у фінансуванні військової агресії рф, для наступного відслідковування активів та їх кінцевих бенефіціарів.

Так, протягом 2022 року і дотепер, АРМА використовує інформаційно-аналітичні механізми для ретельного вивчення діяльності підприємств України, що засновані громадянами рф або підприємствами, бенефіціарними власниками яких є громадяни країни-агресора, що неможливо здійснювати в повному обсязі без використання реєстрів та баз даних ДПС України.

З метою виявлення та розшуку активів, пов’язаних з російським бізнесом, фахівцями Агентства проводиться повний комплекс аналітичних заходів з вивчення фінансових операцій, зовнішньо-економічних операцій, співставлення товарно-грошових потоків з відомостями податкової та фінансової звітності, аналіз пов’язаних осіб/підприємств та можливих схем з їх використання, джерел фінансування та постачання ТМЦ на адресу підприємств військової промисловості рф або задіяних в зазначених постачаннях суб’єктів.

Крім того, АРМА системно проводяться робочі консультації з представниками Державної податкової служби України з метою вдосконалення взаємодії та пошуку додаткових джерел необхідної інформації.