Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА налагоджує співробітництво з провідними криптобіржами світу

15-11-2022

Стрімкий розвиток сучасних ІТ-технологій та цифровізація практично усіх сфер суспільного життя вимагають від АРМА активного впровадження новітніх підходів і технологій у сфері виявлення та розшуку активів. Віртуальні активи, насамперед криптовалюта, все більше використовуються як засіб розрахунку у злочинній діяльності, у тому числі в операціях з метою легалізації та відмивання доходів.

Повномасштабна війна в Україні внесла свої корективи у розвиток ринку криптовалюти у світі. Прагнення великого бізнесу та дрібних приватних інвесторів вигідно вкласти свій капітал збільшило інтерес до віртуальних активів, а отже, і до використання її злочинцями та шахраями.

Зважаючи на актуальні тенденції, в 2022 році АРМА розпочато співпрацю з найбільшими криптовалютними біржами світу щодо обміну інформацією, яка може використовуватися під час виявлення та розшуку активів.

Станом на сьогодні Національне агентство налагодило канали зв’язку та взаємодію з п’ятьма великими криптобіржами, завдяки чому з’явилася можливість отримання ідентифікаційних даних власника криптовалютного гаманця, зокрема:

  • документу, що посвідчує особу;
  • електронної адреси;
  • IP-адреси;
  • назви та ІМЕІ пристрою, з якого здійснюється вхід до облікового запису криптовалютної біржі;
  • інформації про проведенні операції;
  • наявності додаткових криптовалютних гаманців та банківських рахунків, через які здійснюється поповнення криптовалютних гаманців;
  • номерів рахунків, на які виводяться кошти тощо.

Крім того, взаємодія з криптовалютними біржами дозволяє додатково встановлювати факти існування цифрових і віртуальних активів у фігурантів кримінальних проваджень та сприяє підвищенню ефективності взаємодії з правоохоронними органами щодо надання додаткової інформації для накладення арешту на виявлені криптовалютні активи.

Нагадаємо, АРМА спільно з експертами розроблено Рекомендації з питань виявлення, розшуку та накладення арешту на криптовалютні активи у кримінальному провадженні.

В Рекомендаціях розкрито основні положення організації кримінальних проваджень, які включають операції з використання криптовалютних гаманців, методику підготовки до проведення окремих процесуальних дій, шляхи виявлення програмного забезпечення, пов’язаного з використанням віртуальних валют у злочинних цілях, їх основні ідентифікатори, а також висвітлено правові аспекти накладення арешту на віртуальні валютні гаманці, що використовуються у злочинній діяльності.

Рекомендації включають 6 розділів та містять актуальну інформацію про шляхи виявлення програмного забезпечення, необхідного для користування віртуальними валютами, про пошук збережених паролів, зокрема найбільш поширених їх форм та місць збереження. Додатково в Рекомендаціях наведені зразки клопотань про проведення обшуків та арешту майна, з якими правоохоронні органи звертаються до суду.

Розроблені Рекомендації дозволяють впорядкувати алгоритм дій, а відтак, підвищити ефективність заходів з виявлення, розшуку та накладення арешту на криптовалютні активи.

Також, дотримуючись ініціативного підходу у формуванні державної політики та імплементації кращих світових практик у сфері розшуку активів, зокрема і криптовалюти,  АРМА звернулось до міжнародних утворень, які працюють  у сфері  розшуку та повернення  активів з пропозицією ознайомитися з практикою України, поділитися своїми підходами та  долучитися до розробки дослідження у цьому напрямку.