Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА обробило вже понад 5 тисяч запитів Мін’юсту щодо розшуку активів підсанкційних осіб

07-04-2023

Станом на сьогодні АРМА опрацювало понад 5,1 тис. запитів від Міністерства юстиції щодо розшуку активів підсанкційних осіб.

«Реалізуючи свої повноваження у межах санкційної політики, фахівці АРМА за допомогою інструментів OSINT розшукали частки у статутних капіталах на суму понад 8,3 млрд грн, майже 2,2 тис. одиниць нерухомості та земельних ділянок, 57 одиниць техніки і транспорту, у тому числі авіаційного та залізничного. Зібрану інформацію в повному обсязі та своєчасно передано Мін’юсту для підтвердження та використання у формуванні доказової бази при підготовці позову щодо стягнення активів на користь держави», - повідомив заступник Голови АРМА Філіп Пронін.

Варто зазначити, що лише протягом березня цього року АРМА отримало майже 1,2 тис. запитів від Мін’юсту в рамках санкційного механізму. При цьому щомісяця простежується тенденція до зростання обсягу таких запитів.

З огляду на вказану динаміку, минулого місяця в структурі центрального апарату АРМА створено окреме Управління виявлення та розшуку активів підсанкційних та інших суб’єктів, які створюють реальні та/або потенційні загрози національним інтересам.

Наразі новий підрозділ аналізує наявні санкційні кейси з метою виявлення третіх осіб та встановлення підстав для ініціювання перед Міністерством юстиції питання щодо накладення на них санкцій.

Нагадаємо, повноваження АРМА здійснювати розшук активів осіб, на які накладено санкції РНБО, передбачені Законом України «Про санкції». У червні 2022 року було затверджено Порядок надання АРМА інформації на запити Міністерства юстиції.