Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА оголосила про початок реалізації картин медведчука

19-04-2024

 

Сьогодні, 19 квітня, відбулося засідання Комісії з питань проведення конкурсного відбору юридичних осіб, які здійснюють реалізацію арештованих активів, під головуванням заступника Голови АРМА - голови Комісії Грігола Катамадзе.  

До складу Комісії входять представники АРМА, Міністерства юстиції України та Міністерства економіки України.  

На засіданні Комісії йшлося про початок реалізації арештованих картин медведчука. Рішенням Комісії оголошено про початок конкурсу та визначено дату оголошення переможця – 9 травня 2024 року. 

Після затвердження порядку денного, Г.Катамадзе надав членам Комісії інформацію про те, що АРМА направлено лист до Міністерства культури та інформаційної політики України із пропозицією залучення експертів до проведення експертизи. 

У випадку встановлення в колекції картин, які становлять культурну цінність для держави, або визначення їх предметами музейного значення, Комісія Агентства може прийняти рішення щодо призупинення процедури продажу таких полотен. 

«АРМА не обирає покупця, АРМА обирає юридичну особу на майданчику “ПрозороПродажі”, яка буде здійснювати реалізацію відповідного активу», - наголосив Голова Комісії. 

Також Грігол Катамадзе звернув увагу членів Конкурсної комісії, що вилучені у 2022 році картини медведчука весь цей час зберігаються в окрему приміщенні Національного художнього музею, відповідно до необхідних умов та температурного режиму.  

За словами заступника Голови Комісії Станіслава Петрова, у разі підтвердження фактів виявлення серед колекції картин, які становлять культурну цінність, Комісія прийматиме рішення щодо призупинення процедури продажу таких картин та вжиття заходів щодо їх збереження для держави. 

«Сприяння для фахівців Мінкульту як з нашого боку, так і з боку майданчика для підготовки аукціону буде повне та всебічне», - наголосив Станіслав Петров. 

Пропозиція АРМА дозволить з одного боку – не зупинити надходження до державної скарбниці коштів, так необхідних Україні, особливо – в часи війни, з іншого – зберегти для нащадків шедеври культурної спадщини.