Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА окупило 5-річні витрати держбюджету на свою діяльність за 3 місяці

02-12-2022

Протягом 2017-2021 років з Державного бюджету було фактично витрачено 552,7 млн грн (касові видатки) на діяльність центрального апарату АРМА.

Водночас протягом 2022 року до Державного бюджету України Національне Агентство перерахувало понад 1,1 мільярда гривень, а саме:

  • 752 мільйона гривень за рахунок придбання військових облігацій. Треба зауважити, що з цієї суми понад 600 мільйонів гривень складають арештовані кошти, надходження яких АРМА забезпечило за рахунок продажу російського майна. Нацагентство придбало вже три пакети цінних паперів, які є інструментом підтримки державного бюджету в умовах воєнного стану.
  • 304 мільйони гривень перераховано Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України за рішенням суду.

Важливо, що 2020 року в управління АРМА було передано арештовані кошти у сумі понад 247 мільйонів гривень. Зазначені активи арештовано у справі про відмивання коштів службовими особами ПАТ «Всеукраїнський банк розвитку», власником 100% акцій якого з 2011 року був старший син екс-президента Януковича. Після передачі коштів в управління АРМА зазначену суму було розміщено на депозитному рахунку Національного агентства у ПАТ «Державний ощадний банк України». Завдяки нарахуванню на арештовані кошти відсотків за вигідними ставками, за два з половиною роки загальна сума зросла на понад 50 мільйонів гривень.

  • Близько 30 мільйонів гривень склав дохід від управління активами за договорами управління.

Таким чином, загальна перерахована до бюджету сума майже удвічі перевищує витрати держави на утримання АРМА.